Znáte avokádo?

Znáte avokádo? A jak dobře?

Avokádo je ovoce. Pravda. Trochu jiné ovoce. Je to božský plod s pestrým využitím. Vypadá trochu jako hruška, ale skrývá mnohem víc. Jeho pravým domovem je Střední Amerika, kde se mu dobře daří a Mexičané si tak pochutnávají na Guacamole. To je taková ta zdravá salsa z avokáda, rajčat a bylinek. Znáte? Mňam.

Navíc se kromě báječné máslové chuti může pyšnit i přívlastkem „supervýživné“. Trochu se mu podíváme pod slupku a pak si něco dobrého nachystáme. 🙂

AVOkádo!

Umí toho hodně.

Je zásobárnou vitamínů a minerálních látek. Za obsah vlákniny se také nemusí stydět a v neposlední řadě obsahuje i zdraví prospěšné tuky a to kolem 20%. A prosím, nelekejte se, protože to jsou přesně ty tuky, které chceme. Proč tomu tak je, vám vysvětlím za chvíli.

Vitamíny a minerály

Z vitamínů tady kraluje ve vodě rozpustný vitamín C a v tucích rozpustný vitamín E. Oba dva vitamíny jsou významné antioxidanty, tedy ochránci naší imunity. Vitamín E nás pak udržuje navíc krásné a mladé. V žádném dalším ovoci už tolika Éčka nenajdeme. Spolu s dalším vitamínem A tak pomáhají našemu tělu v regeneraci a boji s toxiny. To už zní slibně co?

Avokádo je také bohatým plodem na minerálie. Za zmínku stojí určitě železo, draslík a hořčík. Trochu laicky řečeno/ psáno... 🙂 Železo - perfektní na celkovou obranyschopnost organismu a rovněž velice důležité pro lidi trpící chudokrevností. Díky výše zmíněnému vitamínu C je pro tělo navíc velmi dobře vstřebatelné. Hořčík – bezva podpora při svalovém i nervovém vypětí. Draslík – další posila pro aktivní život a sportovce.

A co ty tuky?

Jistě víte, že jsou tuky a tuky. A právě avokádo je nejcennějším zdrojem organického tuku, navíc v nenasycené formě. To velmi zjednodušeně řečeno znamená, že se jedná o tuk, který tuk vlastně neukládá. 🙂 Tyto nenasycené mastné kyseliny tělo neumí samo vyrobit, a proto je důležité přijímat je v potravě, protože chrání nejen naše svaly ale i tělo proti srdečním chorobám.

Sláva vláknině 

Jo, dokonce i vlákniny má AVO hodně. Obsahuje jí kolem 8%, což je zajímavá informace pro ty, kteří chtějí hubnout anebo jen zlepšit a podpořit své trávení. Jídelníček spousty lidí je na vlákninu velice chudý a to je škoda.

Sečteno potrženo. Avokádo je neobyčejná potravina a perfektně konkuruje živočišným produktům.

Teď se podíváme na to, kde a jak vybrat to správné AVO a pak už společně nakoukneme ke Katce do kuchyně.

To pravé ořechové (nebo ovocné?)

Nejjistější je koupě avokáda Hass, které má tmavší slupku. Seženete ho téměř v každém supermarketu. Já nakupuji nejčastěji v Globusu, ale většinou na něj natrefíte i v Albertu. Je to taková ta vanička se dvěma kusy. Při zmáčknutí by mělo být trochu poddajné. V případě, že chce ještě chvíli zrát, ho můžete nechat dojít doma při pokojové teplotě. Je to lepší varianta než kupovat úplně bahnité avokádo. Žádný osahaný kousek nebrat! 🙂

Jak jsme se poznali

Bylo to kousek za Prahou. Byla jsem na návštěvě u přátel. Ke snídani jsem dostala (skoro na zlatém podnose) naservírovanou palačinku s úžasným čokoládovým krémem. A já se zamilovala. Také milujete sladké? A avokádo v hlavní roli. Fakt? Přidejte 3 další ingredience a můžete oslnit své přátele i vy.

Další inspirace z kuchyně

Kdo není sladkomil, může vymyslet i mnohé další a jednoduché dobroty. Avokádo je super kámoš. Stačí nakrájet a (lehce!) osolit. Úžasné je také na kváskovém chlebu rozetřené jako máslíčko. Když ho rozmačkáme, můžeme vyrobit zajímavou pomazánku anebo se pustit rovnou do Guacamole. A když už nevíte, jaký salát připravit, pak avokádo splní naprosto božskou roli třeba zde.

Věřím, že už jste stejným fanouškem avokáda jako já. Jestli je tomu tak, pak netroškařte a překvapte svoje blízké i večeří.

A pokud chcete ještě víc „AVO žrádla“ (a třeba i nápojů), inspirujte se dál a nebo se podělte o svůj oblíbený recept!

Avokádovo-limetkový koktejl

Avokádový sladký krém 

Co víme

Avokádo je velmi prospěšné zdraví!

Avokádo je vhodné při různých dietách!

Avokádo připravíte na hodně způsobů!

A avokádo je božsky chutné!

 

Už chápete, proč by mělo být minimálně jednou týdně na každém talíři?

Tak dobrou koupi a chuť přátelé! 🙂

 

 

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>