Jablečný ocet – zázračný elixír

Jablko samo o sobě patří u nás mezi nejoblíbenější ovoce. Je důležitou součástí našeho jídelníčku. Ne nadarmo se lidově říká: "Jedno jablko denně a nepotřebuješ lékaře." Jablka jsou tradiční českou plodinou, a proto jsou pro nás jednou z nejužitečnějších potravin. Jsou hodnotná díky obsahů vitamínů, minerálů, antioxidantů, nerozpustné vlákniny - pektinu, která napomáhá správnému trávení, štěpení tuků a dokonce dokáže tělo zbavovat parazitů a neutralizovat účinky radiaktivního záření.

Z jablíček se také vyrábí jablečný ocet, který je právem označován za zázračný elixír mládí, zdraví a štíhlosti. Jablečný ocet se vyrábí z čerstvých rozdrcených jablek, která se pak nechávají kvasit v dřevěných kádích. Po dokončení procesu kvašení se obsah přecedí a vzniká tak hustá hnědá tekutina.Zachovává si všechny enzymy, vitamíny, minerály a prospěšné látky, které obsahují čerstvá jablka a navíc vyniká dalšími léčivými vlastnostmi. Má antibakteriální, antimykotické účinky. Působí jako přírodní antibiotikum, které ničí patogenní bakterie a viry v těle. Napomáhá dobrému trávení a podporuje štěpení tuků. To z něj činí skvělý doplněk při hubnutí a cestě ke štíhlé linii. Při pravidelném užívání také dochází k posílení imunity organismu.

zdroj: shutterstock

Z historie

Všestrannost a využitelnost jablečného octa jako léčivého a detoxikačního prostředku sahá do daleké historie. Už Hippokrates s ním léčil své pacienty již ve 4. století před naším letopočtem. Byl zaznamenán u starých Egypťanů, Babylóňanů, Řeků a Římanů, jsou o něm zmínky v Bibli a byl používán i ve středověku. Kryštof Kolumbus měl na svých lodích barely s jablečným octem kvůli prevenci kurdějí, stejně tak jako vojáci během americké občanské války. Japonští samurajové jej pili pro sílu a odolnost. Jablečný ocet byl po tisíciletí užíván nejen jako léčivý elixír, ale i jako čistící a detoxikační prostředek k odstranění zárodků, bakterií, zápachů a dokonce i skvrn.

zdroj: shutterstock

Léčivé účinky

Navzdory tomu, že se jedná o ocet, ten jablečný má jako jediný v těle zásaditou reakci. Jak už jste se mohli dočíst v jiných článcích na těchto stránkách, zásadité potraviny, mezi které společně s čerstvým ovocem a zeleninou potří také jablečný ocet, detoxikují tělo a napomáhají ke zdraví. Jablečný ocet ředí krev. To má také dopad na pročištění organismu od zamořujících zplodin způsobených nevhodnou stravou. Ničí hnilobné bakterie ve střevech.

A tím jsme zdaleka neskončili. Toto jsou další léčivé účinky, které přináší jaho pravidelné úžívání: 

  • Čistí ledviny
  • Napomáhá při chronické únavě
  • Léčí infekce dutin, bolesti hlavy, bolesti v krku a chřipku
  • Čistí pleť a tím odstaňuje problémy jako je akné nebo dermatitida
  • Napomáhá ke snížení krevního tlaku a cholesterolu
  • Ničí candidu (kvasinkovou infekci) a houby, osídlí  střevo přátelskými bakteriemi, čímž obvykle zastaví touhu po cukru
  • Pomáhá při dně, artritidě a ztuhlých kloubech
  • Podporuje tvorbu žaludečních kyselin, odstraňuje pálení žáhy

Užívání a využití v kuchyni

Nejlepší je užívat jablečný ocet hned po ránu na lačno ve formě nápoje. 2 lžíce smíchejte s teplou vodou, případně doslaďte medem a vypijte po malých doušcích. Při redukční dietě se doporučuje vypít sklenka vody s 1 lžící jablečného octa 20 minut před každým jídlem. Tato kůra pomůže jak k potlačení chuti k jídlu, tak k dobrému štěpení tuků a i optimálnímu trávení.

Dále se skvěle hodí jako přísada do salátových zálivek a všude tam, kde chcete pokrm přikyselit - pomazánky, omáčky nebo polévky.

Další použití

Kromě toho, že můžete jablečný ocet užívat jako léčivý doplněk stravy nebo k dochucení pokrmů, má své uplatnění i v kosmetice, údržbě domácnosti nebo pro Vaše domácí mazlíčky.

  • Obličejové toniku - rozjasňuje pleť
  • Bělí zuby
  • Když vlasy po umytí ještě přelijete vodou s jablečným ocetem, budou krásně lesklé a hebké
  • Skvěle dezinfikuje a čiští Vaši domácnost - přidejte ho do vody na vytírání podlah a dalších povrchů
  • Obklady s jablečným octem zmírňují otoky končetin
  • Rozprašte na srst domácího mazlíčka - odpudíte tak blechy a jiné parazity
  • Přidejte do pitné vody Vašemu chlupatému miláčkovi a pomůžete mu od vnitřních parazitů (slouží také jako prevence

Kvalita

Při výběru jablečného octa buďte na pozoru. Nevyplatí se kupovat levný ocet například v supermarketu. Všechny výše zmíněné blahodárné účinky nese pouze ten druh octa, který je nefiltrovaný, nepasterovaný a nejlépe v bio kvalitě. Je sice tmavší a kalný, ale to právě vypovídá o jeho biologických kvalitnách. Kvalitní octy dnes můžete zakoupit v obchodech se zdravou výživou nebo mohu také doporučit  jablečný ocet od značky Alnatura, prodávaný v síti drogerií DM. Pokud chcete mít opravdu jistotu, není tak těžké vyrobit si vlastí domácí jablečný ocet. 

A na závěr jeden lahodný recept na letní salát se zálivkou s jablečným octem:

zdroj: shutterstock

Ingredience:

1/2 ledového salátu
2 rajčata
1/4 salátové okurky
1/4 červené papriky
1/4 žluté papriky

Zálivka:

1 šálek jahod
4 Pl jablečného octa
1 Pl medu

Zeleninu nakrájejte, promíchejte a rozdělte do dvou misek. V mixéru umixujte přísady na zálivku a zalijte s ní salát. A můžete vychutnávat. Nejlépe někde na sluníčku na zahradě. Ale pozor na vosy a včely, ty tenhle salátek taky přiláká 🙂

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>