Celistvé potraviny

Obchody s potravinami jsou v dnešní době přehlcené všelijakými výrobky v různých barevných obalech, krabičkách a sáčcích. Už se téměř nedá o tomto jídle mluvit jako o potravinách, nýbrž jako o produktech různých firem, které se neustále předhánějí v technologiích výroby a zpracování. Výsledkem toho je produkt složený z desítek přísad původem z různých koutů světa. Ovšem mezi tím, než se staly surovinou pro tento určitý produkt, byly několikrát zpracovány, extrahovány, pasterovány, denaturovány a rafinovány. Nakonec z toho všeho vznikne třeba taková hezká čokoládová tyčinka s oplatkou a karamelovou náplní, barevné bonbóny s ovocnou příchutí nebo "zdravé" cereálie k snídani. To vše zabalené v krásném obalu z ropy s trvanlivostí několik měsíců či dokonce let.

Junk-food

zdroj Shutterstock

Takové jídlo nám jen těžko může dodat potřebnou výživu, energii a zdraví. Můžeme na něm přežívat, to ano, ale jsou to jen prázdné kalorie bez hodnoty. Tak moc jsme se už vzdálili od přirozenosti. A je to také na naší populaci vidět. Velké množství lidí trpí nadváhou, neustálou únavou, kožními problémy, cukrovkou a vysokým krevním tlakem. Za tím vším stojí strava.

To, že bílý cukr a mouka nejsou ničím zdravým, už jistě víte. V čem je problém? V rafinaci! Oddělení jedné části od ostatních. Příroda je dokonalá a stvořila vše dokonalé. I naši potravu. Ovoce, zelenina, ořechy, semínka, obiloviny, luštěniny... To všechno jsou vzácné dary matičky Země, které nám nabízí jako tu nejblahodárnější stravu. Není třeba něco měnit, oddělovat, zpracovávat, vylepšovat.

Díky vysoké konzumaci bílého cukru a mouky trpí vysoké procento populace cukrovkou a nadváhou. Přijímáme totiž velké množství cukrů a škrobů v koncentrované podobě a ve větších dávkách, než je pro naše tělo snesitelné. Oddělením vlákniny a všech vitamínů a minerálů vznikají koncentrované až jedovaté suroviny. Stejně tak je tomu s tuky. Nikdy bychom z celistvých potravin nemohli získat tolik tuku, jako je jeho běžné množství v americkém a evropském jídelníčku. A jsme u toho. Právě celistvost potravin je klíčem ke zdraví. Celistvá rostlinná strava obsahuje vše, co potřebujeme. Dostatek bílkovin, sacharidů, tuků, vlákniny, vitamínů a minerálů. Samozřejmě čím kvalitnější zdroj máme, tím lépe.

Celistve-potraviny

zdroj Shutterstock

Minimálně 80% stravy by mělo být složeno z celistvých potravin. Nikdo neříká, že si už nikdy nemůžete dát oblíbenou hořkou čokoládu, jen by rafinované potraviny neměly být základem vašeho jídelníčku.

Pokud se věnujete intenzivně silovému sportu a je vaším cílem budovat svalovou hmotu, je v pořádku, když jídelníček zpestříte proteinovými koktejly, seitanem, tofu a podobnými bohatými zdroji bílkovin. Volte však tyto potraviny nejlépe v organické kvalitě a dbejte na dostatečný příjem čerstvého ovoce a zeleniny, nejlépe v každém jídle. A hlavně pijte hodně vody. I při velkých výkonech je 1,5-2,2g bílkovin na kg tělesné hmoty dostačující. Větší množství než 2,5g by už mohlo zatěžovat organismus.

Jestli však sportujete pouze rekreačně, není třeba se o dostatek bílkovin obávat i bez těchto doplňků jídelníčku. Pro chuť si je také můžete občas dopřát, ale pokud bude základem vaší stravy celistvá rostlinná potrava, vaše tělo dostane vše potřebné a bude maximálně prospívat.

Jak zlepšit jídelní​​​​ček a zařadit více celistvých potravin

  • Kupujte celozrnné obiloviny – rýži, ovesné vločky, celozrnnou mouku...
  • Zařaďte luštěniny několikrát do týdne – hrách, fazole všeho druhu, čočku, tempeh, cizrnu
  • Jezte hodně čerstvého ovoce
  • Zeleninu přidávejte ke každému obědu i večeři, čerstvou i dušenou
  • Ke slazení dezertů a kaší používejte sušené ovoce

Které potraviny je ​​​​ne​​​​jlepší úplně vyřadit nebo maximálně omezit

  • Bílou mouku a výrobky z ní
  • Bílý řepný cukr i třtinový
  • Tuky a oleje všeho druhu (v malém množství – 1Pl jako přídavek do salátů se hodí za studena lisované)
  • Výrobky z koncentrované sojové bílkoviny – sojové maso, salámy, paštiky
Zdrave-misky

zdroj Shutterstock

Rostlinná strava nerovná se vždy zdravá strava. Pokud však budete jíst co nejvíce přirozených potravin, které neprošly žádným nebo minimálním zpracováním, a budete je jíst čerstvé, vaše tělo se vám odvděčí. Čistá celistvá strava je životodárná, alkalická a detoxikační. Učiní vaše tělo zdravým, krásným a dodá vám plno čisté energie. Když se naučíte s těmito potravinami pracovat v kuchyni a vařit z nich, zjistíte, že jsou taková jídla mnohem vydatnější a chutnější. Když se naučíte jíst jednoduše, ušetříte také spoustu času a zlepšíte si trávení.

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>