Polentová nádivka

Na Velikonoce jsem se vždy těšila už jen kvůli téhle nádivce. I když jí máma udělala dva velké plechy, nikdy jí nebylo dost a jen se po ní zaprášilo. Když jsem ale nyní přemýšlela, jak takovou nádivku udělat, aby byla zdravá, zdálo se mi to z počátku jako nemožný úkol. Vždyť je to jen velké množství vajec, bílé pečivo a uzené maso! Zdravé v tom byly snad jen ty kopřivy. A ty zase bohužel letos na Velikonoce ještě ani nerostou. Chvíli jsem si s tím lámala hlavu, hledala na internetu a nakonec jsem inovativní recept na nádivku dala dohromady!

8 kousků (menší pekáček), příprava 20 minut, pečení 20 minut

  • 200g polenty
  • 3 celozrnné rohlíky
  • 100g marinovaného tofu nebo uzeného tempehu
  • 2/3 hrnku ovesného mléka​
  • 1 vrchovatá PL zeleninového bujónu
  • 100g kopřiv (čerstvého špenátu)
  • hrst petrželkyhrst pažitky
  • 1/2 čl majoránky
  • 1/2 čl pepře
  • 1/2 čl černé soli (nemusí být)
  • na špičku nože muškátového květu

Troubu předehřejte na 180. Rohlíky nakrájejte na kostičky, zalijte teplým mlékem a nechte napučet. Na kostičky nakrájejte také marinované tofu či tempeh. Bylinky nasekejte na jemno, kopřivy krátce spařte horkou vodou a v sekáčku nasekejte. Polentu smíchejte s bujónem, vším kořením a zalijte 1 litrem studené vody. Dobře rozmíchejte a v míse spojte všechny ingredience dohromady. Vlijte hotovou směs do pekáčku a vložte do předehřáté trouby a pečte 50-60 minut dozlatova. Nechte zcela vychladnout a nakrájejte na kousky. Jako příloha se nejlépe hodí čerstvá zelenina.

1 Komentář

Zanechte komentář: