Plněná „vajíčka“

Slepičí vajíčka už nejsou v módě. Letos frčí tofu vajíčka! Tyhle plněná cizrnovými "žloutky" prostě musíte vyzkoušet. Výborně se hodí jako předkrm, součást pohoštění nebo lehká večeře. Nejlépe chutnají doplněná o čerstvou zeleninu s opečeným žitným chlebem.

6-8 vajíček, příprava 30 minut

Bílek

Žloutková náplň

  • 180g vařené (sterilované) cizrny
  • 1čl dijonské hořčice
  • 1 čl kurkumy
  • 1/2 čl černé soli
  • pepř, sůl dle chuti
  • 2 PL nasekané pažitky

Kešu oříšky namočíme na 4 hodiny do vody. Připravíme si vhodnou formu na vajíčka. Můžete použít nějakou plastovou od čokoládových sladkostí nebo jako já silikonovou od Tescomy. (Zespoda mají moje vajíčka obrázky :-)) Oříšky slijte a všechny ingredience na bílky, kromě agaru, umixujeme do hladkého krému a necháme v mixéru. V malém kastrůlku přivedeme k varu deci vody a metličkou vmícháme agar. Mícháme a povaříme cca 2 minuty. Znovu zapneme mixér a za chodů vlijeme do směsi agar. Setřeme ze stěn a dál mixujeme. Musíme postupovat rychle, aby agar nezatuhl. Nyní vlijeme do připravených formiček bílý krém a uhlazujeme povrch stěrkou. Pracujeme co nejrychleji. Dáme ztuhnout do lednice.

Mezitím si do misky připravíme všechny ingredience na žloutkovou náplň kromě pažitky. Po hodině by měly být bílky už dobře ztuhlé. Vyndáme je z lednice a čajovou lžičkou vydloubneme důlky, jako je to u vajíčka když se vyndá z vařeného vejce žloutek. Vydloubnutou část dáme do misky k ingrediencím na náplň a umixujeme tyčovým mixérem. Konzistence by měla být tak akorát pastová. Pokud byste však měli pocit, že je moc tuhá, přidejte trošku vody, ale jen trošku. Nakonec vmíchejte pažitku. Nyní náplň navrstvěte na bílky do důlku pomocí cukrářského zdobítka. Mně se zrovna rozbilo, tak to pravděpodobně zvládnete estetičtěji 🙂

Nakonec hotová vajíčka vyndejte z formiček a dozdobte petrželkou, zelenou olivou, sterilovanou paprikou nebo lehce posypte sušenou paprikou. Dejte ještě na nějakou dobu vychladit a ztuhnout do ledničky. Můžete podávat.​

Zanechte komentář: