Marcipánová vajíčka

Nikdy mě nepřestane udivovat, jak je ta příroda pestrobarevná a rozmanitá. Každá rostlinka obsahuje nějaké pigmenty a když se jen trochu porozhlédnete, naleznete celou ohromnou paletu barev. Vůbec není třeba vyrábět chemická a syntetická barviva, která nejsou vůbec vhodná k požívání. Naopak v těle způsobují veliké problémy. Je to jen chemie.

Barvení vajíček je na Velikonoce takový rituál, při kterém se odreagujete, mentálně si odpočinete a můžete zapojit celou rodinu. Z výsledku pak budete mít všichni radost. Tahle vajíčka jsou zcela jedlá a dokonce moc dobrá. Přírodní barvičky, které na barvení a zdobení použijeme my, dodají navíc téhle velikonoční sladkosti další zdraví prospěšné látky.

13 vajíček, příprava dle zručnosti a náročnosti, ale klidně si udělejte volno celé dopoledne 🙂

  • 200g přírodních mandlí
  • 200g pastovaného medu
  • 60g instantní rýžové kaše (+ pár lžic navíc)​

Na obarvení

  • žlutá – kurkuma – 1/4 čl
  • růžová – šťáva z červené řepy – 3 čl
  • modrá – spirulina – 1 vrchovátá čl
  • zelená – matcha – 1 čl
  • hnědá – karob – 1 vrchovatá čl​
  • Další možnosti: šťáva z mrkve, červeného zelí, špenátu, kakao,… možná ještě na něco přijdete 🙂

A jdeme na to! Mandle zalijeme horkou vodou a necháme 15 minut odstát. Poté je všechny vyloupeme. Půjde to snadno. Vyloupané mandličky vysušíme na ubrousku do sucha. Do mixéru nasypeme rýžovou kaši a umeleme na jemný prášek, který nasypeme do mísy (pár lžic si necháme stranou). Nyní do mixéru vsypeme suché mandle a meleme také na jemný prášek. Může to trvat i 5 minut, podle výkonnosti mixéru. Buďte trpěliví. Přesypeme do mísy k rýžové mouce a nakonec přidáme odvážený med. Promísíme nejprve lžící a pak dobře prohněteme rukama do kompaktní marcipánové hmoty.

Marcipán si rozdělíme na tolik dílů, kolik budeme chtít barev. Vždy si dáme oddělený kousek hmoty do misky a přidáme barvivo. Pokud dodržíte uvedené množství na 13 vajíček a rozdělíte si hmotu pro 5 barev, máte množství předepsané v seznamu ingrediencí. Pokud děláte jiné množství a jiný počet barev, přizpůsobte také množství barviva. Nebo začněte s troškou a přidávejte podle intenzity barvy. Ve většině případů se ani nic nestane, pokud byste to trošku přehnali. Pozor jen dejte u kurkumy, té opravdu jen trošičku. Mohla by nepříjemně ovlivnit chuť. U matchy pozor zase na následné účinky po požití, mohli byste pak celý den lítat a mít přebytek energie 🙂 Pokud použijete práškové barvivo, není co řešit. U tekutého barviva ze šťávy přidávejte opatrně, aby se Vám těsto nepřevlhčilo. Konzistenci dokorigujte rýžovou moukou, kterou jste si dali na začátku stranou. Také můžete u práškového barviva využít dalšího efektu a to žíhání. Pokud nepropracujete marcipán s barvivem tolik důkladně, vznikne Vám žíhaná barva. Jako je na obrázku zelená a trochu i modrá.​

Když máte hotovou a obarvenou hmotu, rozdělte ji na stejně kousky. Mně to vyšlo cca po 30g. Z těch vyválejte kuličky, stlačte na placičky a vložte dovnitř oříšek. Nějakou barevnou hmotu si nechtě stranou na zdobení, pokud nebudete chtít nechat vajíčka jednobarevná.

A teď vyválejte mezi dlaněmi kuličky a pomocí malíkových hran dlaní vymodelujte vajíčko. To první půjde trochu hůř, ale pak tomu přijdete na kloub a půjde Vám to od ruky. A když ne, tak to budou takové velikonoční hruštičky. Chutnat budou stejně dobře.

A teď už jen zdobíme. Ve fantazii se meze nekladou. Stačí jen zapojit kreativitu a mít zlatou trpělivost 😉

Krásné Velikonoce!

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Kristýna H. napsal:

    Instantní rýžová kaše= polenta?


  • >