Sushi maki

Sushi je japonský národní pokrm. Pokud jste ho ještě nikdy neochutnali, určitě jste o něm alespoň slyšeli. Už i k nám se dostal tenhle východní pokrm a zažívá velikou oblibu a slávu. Není divu, kombinuje totiž lehký dietní pokrm s gurmánskou a společenskou záležitostí. Navíc existuje nespočet variant a kombinací, jak se dá připravit. Každý si vybere, co má rád. Ti Japonci prostě věděli, jak na to 😉

Pokud se vám zdá sushi v restauraci drahé, zkuste si ho udělat doma. Chce to trochu času, trpělivosti a zručnosti, ale výsledek stojí za to. Vyjde vás to mnohem levněji a uděláte si ho opravdu na míru, přesně s těmi ingrediencemi, které chutnají právě vám. Pokud jste byli na tom, že sushi musí být nutně ze syrových ryb, tak vás vyvedeme z omylu. Dá se připravit i čistě rostlinné a chutná táááák dobře, že nebudete vědět, kdy skončit 🙂 Přinášíme vám pro inspiraci dvě takové varianty.​

Všechny ingredience jsou už dnes běžně dostupné v supermarketech a nebo japonských obchodech.​

Porce 2, příprava 60 minut

  • 150g rýže sushi
  • 1 PL rýžového octa
  • 1 čl soli
  • 1 čl třtinového cukru​
  • 2 plátky řasy nori
  • 3 PL červených fazolí
  • 2 Plátky tempehu natural
  • 2 sušené houby shitake
  • 2 PL sojové omáčky
  • 1 PL agáve sirupu
  • okurka
  • mrkev
  • 2 PL šťávy z červené řepy

K podávání

  • naložený zázvor – kupovaný nebo domácí
  • křen wasabi – prášek nebo hotová pasta
  • sojová omáčka​

Rýži připravíme podle návodu a necháme ji mírně zchladnout. V mističce si smícháme sůl, cukr, ocet a vmícháme zálivku do rýže. Dále si připravíme všechny kondimenty. Uvařené houby shitake nakrájíme na plátky a společně s tempehem naložíme do marinády ze sojové omáčky a agáve sirupu. Mrkev nakrájíme na podélné tenké nudle, dlouhé asi jako šířka nori řasy. Stejně tak okurku. Mrkvové nudle můžeme chvilku podusit. Okurku podélně nakrouháme na dlouhé tenké pláty na struhadle. Tak jako vidíte na obrázku.

Nejprve si připravíme obrácenou rolku obalenou okurkou. Rozložíme bambusovou podložku, položíme na ní řasu lesklou stranou dolů a širší stranou k sobě. Polovinu rýže rozprostřeme tak, aby byla po celé šířce, ale odspodu necháme cca 1 cm okraj a shora 2 cm. Naskládáme přes rýži pláty okurky vedle sebe tak, jak vidíte na obrázku. Přes okurky dáme potravinovou fólii a opatrně obrátíme, abychom měli okurky vespod a řasu na vrchu. Na spodní hranu rozprostřeme nudle z mrkve a tempeh a 1 lžíci fazolí. Chytneme bambusovou podložku za dolní okraj a rolujeme (bez podložky a potravinové fólie :-)). Stále utěsňujeme. Vrchní okraj si lehce navlhčíme vlažnou vodou, aby nám zalepil konec rolky. Hotovou rolku přendáme na prkénko a ostrým nožem nakrájíme na 8 kousků a přendáme na talíř.

A začneme znovu. Zbytek rýže promícháme se šťávou z červené řepy, získáme tak hezký barevný efekt a zároveň přidáme vitamíny. Stejným způsobem rozprostřeme rýži na řasu, ale tentokrát neobracíme. Na spodní okraj rozložíme fazole, shitake, okurku a mrkev. A zase rolujeme. Tahle varianta je o dost snazší. Rolku nakrájíme opět na kousky a přendáme na talíř.

Na stůl si připravíme talířky, hůlky, sojovou omáčku do mističky, wasabi, zázvor a podáváme. Vždy si vezměte na talířek kousek sushi, na něj dejte ždíbeček wasabi (opravdu pozor, aby vám to neprohnalo dutiny) a kousek zázvoru. Vezměte hůlkami (nebo rukou) a lehce namočte do sojové omáčky. A šup s tím do pusy. Žádné ukusování, celé by se vám to rozpadlo. Pěkně to tam šoupněte v celku a vychutnávejte tu souhru chutí.

Nutriční hodnoty – 1 ks (obrácená rolka s okurkou)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

200 / 47,7

1,5

9,8

0,3

Nutriční hodnoty – 1 ks (červená rolka s shitake)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

187 / 44,5

1,1

9,8

0,1

Zanechte komentář: