Slaný rýžový dort s shitake, pórkem a sušenými rajčaty

Pokud nejste zrovna na sladké nebo chcete přichystat narozeninový dort pro někoho, kdo není zrovna cukromil, s tímhle dortem určitě zabodujete. Rýžový korpus v kombinaci s jemným fazolovým krémem doplněný zeleninou je jak pastva pro oči, tak požitek pro gurmánské tlamičky.

Porcí 8, příprava 40 minut + chladnutí

Korpus

  • 450g sushi rýže
  • 1 čl kurkumy
  • 2 čl sypkého zeleninové bujónu​

Náplň

  • 2 plechovky bílých fazolí (260g)
  • 300g bílého sojového jogurtu
  • 30g lahůdkového droždí
  • 40g bramborového škrobu
  • 9g agaru prášku
  • 3 čl černé soli
  • 150g shitake
  • 80g pórku
  • 100g sušených rajčat (v oleji nebo po namočení)
  • 1 čl tymiánu

Rýži rozdělíme na dvě části a každou uvaříme dle návodu s kurkumou a zeleninovým kořením. Když se rýže uvaří, ještě horkou ji natlačíme do dortové formy. Mezitím, co se vaří druhá várka, dáme formu do lednice. Korpus z vychladlé rýže vyklopíme na talíř a postup opakujeme i s druhou várkou. Tentokrát už rýži ve formě necháme.

Fazole s jogurtem, lahůdkovým droždím, škrobem a solí rozmixujeme. Houby nakrájíme na tenké plátky, pórek nasekáme na jemno a podusíme doměkka. Rajčata nakrájíme na jemno a všechnu zeleninu promícháme. Ještě přidáme tymián.

V kastrůlku dáme vařit půl hrnku vody, vmícháme agar a krátce povaříme. Poté za stálého míchání přidáváme fazolovou směs. Stále mícháme a vaříme na středním plameni, dokud směs nezačne houstnout. Když už máme kaši tak hustou, že v ní stojí lžíce (trvá to cca 5-8 minut), vmícháme zeleninu. Polovinu směsi rozetřeme na rýžový korpus v dortové formě, přiklopíme druhou vrstvou korpusu a rozetřeme na něj druhou část směsi. Uhladíme dobře stěrkou a ještě můžeme posypat nějakým kořením nebo bylinkami. Já jsem použila koření formaggio od Antonína.

Dort necháme vychladnout při pokojové teplotě a pak dáme dobře ztuhnout do ledničky na pár hodin. Až když je ztuhlý a vychlazený, ho můžeme vyndat z formy a krájet. Podávejte nejlépe doplněný čerstvou zeleninou nebo salátem.

Nutriční hodnoty – 100 g

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

482 / 114,8

3,9

21,5

1,3

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>