Quinoový letní salát s avokádem

Když jsou venku parna, ani nemáme chuť na hutná teplá jídla. Přesto je důležité dodat tělu dostatek živin a energie. Quinoa nás zásobí kvalitními sacharidy i bílkovinami a avokádo s olivami zastoupí zdravé tuky. K tomu dávka čerstvé barevné zeleniny plné vitamínů a minerálů a máme výživný a zdravý pokrm, který je lehký, zasytí, osvěží a skvěle chutná. Jako letní oběd nebo večeře Vám určitě bodne. A hotový je raz-dva.

Porce 3-4, příprava 30 minut

  • ​225g quinoy
  • 1 vrchovatá čl koření Würzl
  • 1/2 okurky
  • 1 červená cibule
  • 2 zralá avokáda
  • 250g cherry rajčátek
  • 50g zelených oliv
  • 3 PL citrónové šťávy
  • 1 PL agáve sirupu
  • sůl, pepř dle chuti
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Quinou uvaříme do měkka v 0,5l vody s kořením würzl. Přibližně 15 minut. Mezitím si do mísy na drobno pokrájíme okurku, olivy, cherry rajčátka na čtvrtinky, avokádo na kostičky. Cibuli nasekáme na jemno, propláchneme horkou vodou, vymačkáme a přidáme k zelenině.

Nakonec přidáme uvařenou quinou, z citrónové šťávy a agáve sirupu uděláme zálivku a vše jemně promícháme. Podáváme hned mírně teplé nebo dáme vychladit do lednice. Pro zvýraznění chuti podáváme posypané nasekanou pažitkou.

Nutriční hodnoty – 1 porce (1/4)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

1454 / 346

10,4

49

12

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.