Quiche s tofu náplní a rýžovou krustou

Slané plněné koláče jsou tradičním francouzským jídlem. Nazývají se quiche (čti kyš) a jsou tvořené krustou z mouky a tuku, náplň bývá nejčastěji zeleninová se smetanou, sýrem a vejcem. Je to opravdu voňavá lahůdka. Když jsem si na ně nedávno vzpomněla, dostala jsem na ně velikou chuť. Rozhodla jsem se je tedy vyzkoušet upéct, ale trochu jinak. Místo tučné pšeničné krusty jsem použila celozrnnou rýži a jako náplň hedvábné tofu s kořením a zeleninou. Výsledek je nad očekávání! Výborné jsou ještě teplé po dopečení, kdy je kůrka křupavá, ale skvěle se hodí i jako lehký oběd nebo svačina do práce či školy. A nebo na piknik! Zeleninu a koření můžete obměňovat dle vlastní fantazie a chuti a nikdy se Vám pak tenhle recept neomrzí.

Porce 4, příprava 20 minut, vaření 60 minut, pečení 60 minut

  • 125g rýže natural​
  • 150g brokolice
  • 1/2 menší cibule
  • 50g hub shitake (žampionů)
  • 1/3 červené papriky
  • 1 stroužek česneku
  • 4 Pl rajského protlaku
  • trocha oleje na vymazání formiček

Rýži uvařte v osolené vodě pod pokličkou až téměř do rozvaření. Doba varu je kolem 40-50 minut. Poté ji nechte zchladnout třeba za oknem. Pozor ale na hladové krky venku 🙂

Všechny ingredience společně rozmixujte a vznikne Vám tak tofu náplň. Odložte ji zatím do ledničky.

Cibulku nasekejte na jemno, poduste v pánvi v troše vody a pak přidejte na malé kousky nakrájenou papriku, houby a brokolici. Duste do poloměkka pár minut a ke konci přidejte prolisovaný česnek a duste ještě minutu. Posolte a odložte stranou.Troubu roztopte na 190 stupňů a připravte si formičky. Vymažte je lehce olejem a vezměte si zchladlou rýži (může být vlažná). Vmíchejte do ní 3 lžíce tofu směsi, případně dosolte a napěchujte ji do formiček v tenké vrstvě na dno i okraje, do každé 1/4. Vložte je do trouby a nechte krustu zapéct 10 minut, aby se vytvořila lehká kůrka na povrchu. Po uplynutí této doby je opět vyndejte a potřete dno každého koláčku 1 lžící rajčatového protlaku. Na něj navrstvěte vždy čtvrtinu dušené zeleniny (trochu si schovejte) a čtvrtinu tofu náplně, kterou lehce lžící promísíte se zeleninou, aby se spojily. Nyní vrch každého koláčku dozdobte zbytkem zeleniny, kterou lehce vtlačíte. Teď už jen šoupněte zpátky do trouby a nechte péct hodinu.

Po vyjmutí z trouby je ještě nechtě 10 minut zchladnout (je těžké to vydržet při té vůni, která se line po celém bytě) a pak opatrně vyjměte z formiček a hned podávejte. Nebo je nechte zcela vychladnout na mřížce a uchovávejte v ledničce, ale moc dlouho Vám tam nejspíš nevydrží.

Původní recept ZDE.​

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>