• Domů  / 
  • Večeře
  •  /  Pohankové placky s barevným rýžovým salátem

Pohankové placky s barevným rýžovým salátem

Pokud už jste přejedení pečiva s pomazánkami a chtěli byste si udělat k večeři něco pestřejšího, určitě vyzkoušejte pohankové placky. Je to skvělá alternativa klasického pečiva. Pohanka je přirozeně bezlepková a obsahuje velké množství minerálů, kvalitní sacharidy a bílkoviny. Placky jsou z pohankové mouky, která je dnes běžně k sehnání a k jejich přípravě nepotřebujete nic víc než vodu a dobrou pánev.

Těsto je vlastně podobné jako palačinkové, ale výsledkem je spíše pevnější křupavá placka než palačinka. Můžete je použít také místo tortil. Plnitelné jsou dle chuti a libosti čímkoli, co máte doma – dušenou zeleninou, špenátem, pomazánkami a nebo dokonce i na sladko ovocem, džemem, oříškovým máslem nebo tofu tvarůžkem. My Vám přinášíme jeden tip na skvělý salát z rýže a fazolí, který k těmhle plackám ladí perfektně!

Příprava 20 minut, 4 placky

Placky

  • 100g pohankové mouky
  • 180ml vody​

Rýžový salát

  • 50g sushi nebo rizotové rýže
  • 1/4 čl kurkumy
  • 100g uvařených fazolí (bílé, červené nebo mix)
  • 50g bílého sojového jogurtu
  • 1/4 červené papriky
  • 50g salátové okurky
  • 80g mraženého hrášku
  • 2 PL lahůdkového droždí
  • 3 PL nasekané pažitky
  • 3 PL šťávy z citrónu
  • sůl, pepř​

Nejprve si připravíme náplň. Rýži uvaříme v osolené vodě s kurkumou dle návodu. Získá tak krásnou žlutou barvu. Necháme jí zchladnout a mezitím si na jemno nakrájíme/nakrouháme červenou papriku a okurku. Čím menší kousky, tím lépe. Zeleninu smícháme s rýží a všemi ostatními ingrediencemi a dáme do lednice.

Pohankovou mouku promícháme s vodou a necháme 10 minut odstát. Rozpálíme si pánev s nepřilnavým povrchem. Pokud chcete, můžete jí lehce potřít olejem, ale většinou to není nutné. Těsto nabíráme naběračkou a rozlijeme na pánev. Otáčíme pánví, aby se hezky rozlilo do tenké vrstvy. Stejně jako když se dělají palačinky. Opékáme, dokud nebude placka z vrchu suchá. Otočíme a ještě minutu opékáme z druhé strany.

Horké placky dáváme hned na talíř a plníme připravenou směsí. Skvělé je ještě pokrm doplnit další čerstvou zeleninou, kterou máte rádi. Večeři tak ještě osvěžíte a bude se lépe trávit.

Nutriční hodnoty – 1 ks (placky)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

338 / 80

3

15

1

Nutriční hodnoty – 100 g (salát)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

344 / 82

3,6

15

0,4

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • jirina napsal:

    🙂 musí to být dobré

  • Jaruš napsal:

    Nepovedly se mi placky, použila jsem uvedený poměr mouky a vody, vzniklo velice husté těsto, stále jsem přilévala vodu, dnes to znovu vyzkouším.

    • Katy B. napsal:

      To je zvláštní. Já mám poměr vody a mouky takhle odzkoušený a dělala jsem to už hodněkrát. Těsto je hustší, ale pořád tekuté a roztíratelné. Neměla jste nějakou instantní mouku nebo něco takového?


  • >