Čerstvé rýžové závitky

Tyhle závitky se Vám zavděčí, když si budete chtít připravit lehkou večeři, na které si chcete pochutnat, ale nechcete přípravou strávit dlouhou dobu. Navíc obsah můžete měnit dle chuti nebo toho, co máte zrovna doma. Zde je můj oblíbený recept, který dělám znovu a znovu. Třeba na svačinu do práce.

Překvapí Vás, že i pár takových ruliček Vás celkem zasytí. Když je doplníte zeleninovým salátem nebo zeleninovou polévkou postačí to jako hlavní chod.

Porce 4 závitky, příprava 10 minut, pečení a vaření 15 minut

Závitky

  • 100g tofu natural
  • 2 PL sojové omáčky
  • kousek cukety
  • 1/2 střední mrkve
  • 80g červených fazolí
  • čerstvá pažitka
  • 4 listy bazalky
  • 4 listy rýžového papíru​

Omáčka

  • 1 PL arašídového másla
  • 2 PL sojové omáčky
  • 2 čl citrónové šťávy
  • 1 čl agáve sirupu
  • 4 PL vody
  • špetka xantanu (není nutné)​

Rozehřejeme troubu na 180 stupňů a ve větším hrnci nebo pánvi přivedeme k varu vodu. Tofu, mrkev a cuketu nakrájíme na hranolky dlouhé asi jako kratší strana kostky tofu. Na plech dáme pečící papír, poklademe na něj tofu a polijeme sojovkou. Ještě v ní hranolky ze všech stran obalíme, aby ji nasáklo. Pečeme 15 minut. Ve vodě povaříme cuketu a mrkev asi 4 minuty a necháme si horkou vodu v nádobě.

Tofu vyndáme z trouby a připravíme si i všechny ostatní ingredience na náplň a smícháme v mističce přísady na omáčku. Rýžový papír smočíme v teplé až horké vodě, aby změkl a byl vláčný. Položíme ho na pracovní desku a do spodní části naskládáme 1/4 ingrediencí, lístek bazalky rozdělíme na půl. Závitek srolujeme dle obrázkového postupu. Stejně pokračujeme s dalšími závitky. Podáváme s omáčkou do které závitky namáčíme.

Postup balení závitku

Dobře navlhčený rýžový papír položíme na pracovní plochu tak, aby se nám neslepil. Do spodní části navrstvíme všechny ingredience. Musí nám však zůstat volné okraje po stranách i zespod.

Zprava i zleva přeložíme okraje papíru přes náplň.

Přeložíme spodní okraj a závitek začneme směrem nahoru stáčet. Dobře ho utahujeme, ale dáme pozor, aby se nenatrhl. Měly by vzniknout dvě vrstvy.

Nutriční hodnoty – 1 ks (celý závitek)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

611 / 145

7,2

19,4

4,2

Zanechte komentář: