• Domů  / 
  • Vánoce
  •  /  Sojové řízky s bramborovým salátem

Sojové řízky s bramborovým salátem

Jedno z mých nejoblíbenějších jídel a také další důvod, proč tak zbožňuji Vánoce. Bramborový salát je jako droga. Když jsem byla malá, tak jsem skoro celý den chodila doma se lžící a kdykoliv jsem prošla kolem lednice, nabrala jsem si lžíci. Uváděný recept je na celý veliký kastrol, takže pokud nemáte v plánu ho dělat tolik (což doporučuju), tak snižte množství klidně na polovic. Na Vánoce je u nás salát prostě k snídani, obědu i večeři 🙂 Navíc doplněný o skvělé křupavé řízečky… Mmmm, už teď se mi na něj sbíhají sliny! Každá rodina má asi svůj vlastní recept. U nás Blažčíků platí, že čím více zeleniny, tím lépe. (A já osobně ještě ujíždím na extra citrónovém)

1 velký hrnec, příprava 90 minut

Bramborový salát

  • 2,5kg brambor typu A
  • 1 sklenice sterilované zeleniny Kunojanka (Znojmia)
  • 1 sklenice sterilované zeleniny Moravanka (Znojmia)
  • 4 sterilované okurky
  • 1 hrnek mraženého hrášku
  • 2 velké mrkve
  • 1/4 celeru2-3 cibule (jak máte rádi)
  • 2 balení mori-nu firm tofu (středně mekké, modré balení)
  • 1/2-2/3 řepkového nebo slunečnicového kvalitního oleje LZS
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 1 PL plnotučné hořčice
  • sůl

Sójové a zeleninové řízečky

  • 1 balení sojových plátků
  • 1/2 brokolice
  • 1/2 celeru
  • obalovací směs hráška pikant
  • kukuřičné lupínky
  • strouhaný kokos​

Salát si připravte minimálně den předem. Brambory uvařte v jednom hrnci ve slupce, mrkev a celer ve druhém v celku. Oboje nechte vychladnout. Mezitím si všechnu sterilovanou zeleninu pokrájejte na drobno, nemusíte dávat všechnu, přidávejte dle vlastního gusta. Hrášek naložte do teplé vody, aby rozmrzl. Cibuli nasekejte na jemno, opravdu na jemno. Já používám sekáček. Poté jí dejte do cedníku a propláchněte pod tekoucí horkou vodou, díky tomu nebude tak ostrá, jen salátu dodá příjemnou cibulovou chuť. Ve velké míse nebo hrnci promíchejte nakrájenou sterilovanou zeleninu, hrášek, cibuli, vychladlé brambory, celer a mrkev na kostičky (používám mřížku). V mixéru našlehejte tofu s olejem asi 3 minuty. Poté přidejte citrónovou šťávu, hořčici a cca 1 PL soli. Znovu prošlehejte. Přilijte do mísy a dobře promíchejte. Dejte pozor, aby se Vám salát moc nerozbahnil. Podle potřeby ještě přidávejte lák z okurek či majonézovou směs. Do konečné formy dochuťte dle vlastního gusta. Pokud nemůžete nikde sehnat hedvábné tofu, použijte sojovou majonézu nebo tofunézu. Brambory hodně nasají do druhého dne, takže finální úpravy můžete provést až po rozležení. Já osobně v bramborovém salátu nemám moc ráda tu sojovou chuť, s hedvábným tofu a řepkovým olejem je to opravdu jemnější, ale záleží na Vás.

Řížečky děláme většinou mix zeleninové a sojové. Použít můžete taky hotovou směs sojové řízečky od Bonavita, jsou moc dobré. Jinak si uvařte sojové plátky dle návodu v osolené vodě, celer oloupejte a nakrájejte na centimetrové plátky, brokolici rozdělte na růžičky a poduste na páře. Všechno nechtě vychladnout a připravte si dle návodu těstíčko z hráčky a vody. Kukuřičné lupínky rozemelte v sekáčku na strouhanku požadované konzistence, ani ne moc hrubou ani ne zase na prášek. Smíchejte ji se strouhaným kokosem 2:1. Není to nutné, ale opravdu to pozvedne chuť řízečků na exotický požitek a se salátem to skvěle ladí, ať to zní jakkoli zvláštně. U těstíčka ani strouhanky neuvádím přesné množství, to si musíte odhadnout, případně přidávat, protože záleží, kolik toho budete dělat. Sojové plátky a zeleninu obalte nejprve v těstíčku a poté ve strouhance (pomůže Vám, když si kousek vždycky napíchnete na vidličku, aby jste neměli pořád upatlané ruce). Kousky pak smažte buď v rozpáleném oleji nebo pro lehkou verzi na pečícím papíru v troubě na 200 stupňů. To děláme my a je to stejně křupavé a vynikající i bez velkého množství tuku – doporučuji! Případně místo pečícího papíru můžete plech vymazat olejem.

Řízečky podávejte s vychlazeným a uleželým bramborovým salátem.

Dobrou chuť a krásné prožití vánočních svátků! 🙂

Zanechte komentář: