Ovesné kokosky

Kokosky jsem vždycky milovala. Bývalo to to klasické cukroví, které se jedlo nejen na Vánoce – kokos, vejce, cukr. Takže nic moc zdravého, že? A to bych nebyla já, kdybych si ke svému oblíbenému pamlsku nenašla zdravého dvojníka 😉 Tady ho máme!

16 kousku, příprava 15 minut, pečení 10 minut

Ovesné vločky nameleme na mouku. Můžete použít klasický sekáček nebo stolní mixér. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Ovesnou mouku promícháme s vanilkou a kokosem. V kastrůlku rozehřejeme kokosový olej, přidáme med a mandlové máslo. Rozšleháme metličkou. Předem varuji. Nepokoušejte se tuto lepkavou tekutinu ochutnávat! Můžete se také stát, že recept vůbec nedokončíte. Já se teda držela, ale měla jsem namále. Chutná to fakt božsky! No nic, tekutou směs přilijeme k sypké a dobře promícháme.

Kokosky můžete formovat libovolně. Já jsem použila mističku na vajíčka, kterou jsem vypláchla studenou vodou. Vždycky jsem ji napěchovala směsí a opatně vyndala. Vznikl mi takový kopeček připomínající piškot.

Kokosky skládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě 10 minut. Poté nechte vychladnout. Můžete je uchovávat v lednici, ale vydrží i při pokojové teplotě. Z lednice budou tuhé. Při pokojové teplotě krásně změknout. Je to dané tuhnutím kokosového oleje. Tak si na Vánoce krásně zamlsejte 😉

Nutriční hodnoty – 1 ks 

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

500 / 119

1,9

10

7,9

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Kacka napsal:

    Teda to vypada skvele:-) co takhle kukuricny, datlovy ci agave sirup? Ktery myslis ze by byl nejlepsi co se chuti a konzistence tyce?:-)

    • Katka B. napsal:

      Myslím, že můžeš použít jakékoli sladidlo z těch uvedených 😉 Jen u toho datlového to asi ovlivní barvu, ale to bych taky neviděla na škodu 😉 Ať se povedou!

  • Kacka napsal:

    Tak jsem je dnes upekla. Sakra to je dobrota!!:-) neměla jsem mandlove maslo, a tak jsem použila arašídové. Koupila jsem med a dala ho 1:1 s kukuřičným sirupem a výsledek je nadočekávání!! Máslo není v kokoskách cítit. Voní po kokosu a vanilce. Takže mohu doporučit. Udělala jsem taky oříšky v ovocné mikince a čoko kabátku. Taky dobrota. Děkuji za tyto dva(tři) recepty. Sláva zdravému mlsání!

  • Lucie Speváková napsal:

    Dnes jsem zkusila a bylo to úžasné! Bohužel mi to manžel skoro celé snědl ještě teplé, takže jdu nakoupit a udělám rovnou dvojitou várku, aby mi na vánoce něco zbylo 😉


  • >