Shrekovy lívance s avokádem

Slaná snídaně je u mě opravdu rarita. Stává se to tak 1-2x do roka. Ale když už si jí udělám, tak si s ní ráda vyhraju, tak jako to dělám běžně se sladkými. Jsem milovník lívanců a ovesných vloček. No a proč si i to neudělat naslano? 😉

Špenátové lívance byly moje další improvizace, když jsem v sobotu vstala až kolem desáté hodiny s velkým hladem. No a vydařily se parádně!

1 porce, příprava 20 minut

  • 60g ovesných vloček
  • 100ml vody
  • hrst čerstvého špenátu nebo 35g mražených listů (doporučuji bio od Alnatury)
  • špetka soli
  • 1 čl kypřícího prášku
  • 1 čl kokosového oleje na pánev
  • 1/2 avokáda
  • sůl, pepř, citrónová šťáva
  • 1 střední rajče nebo 2 malá keříková​

Ovesné vločky dáme do mixéru, přilijeme vodu, přihodíme špenát, kypřící prášek a sůl. Rozmixujeme na hladký krém, přelijeme do misky a necháme chvíli odstát.

Mezitím si pánev zlehka vytřeme olejem a rozpálíme jí. Pokud máte, můžete použít lívanečník. Na pánev dáme vždy velkou lžíci těsta a rozetřeme. Tvoříme lívanečky a pečeme z obou stran tak, aby byly propečené i vevnitř a netrhaly se.

Mezitím, co se lívance pečou, si připravíme ostatní ingredience. Dužinu avokáda rozmačkáme vidličkou a dle chuti přidáme sůl, pepř a šťávu z citrónu. Rajčátka nakrájíme na tenounká kolečka. Hotové lívance vrstvíme na talíř, potíráme avokádovou pomazánkou a prokládáme rajčátky.

Dobrou chuť! 😉

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.