Rýžovo-ovesné lívanečky

Vločky jsou ideální volbou k snídani. Obsahují kvalitní pomalé sacharidy, které se pak během dne pozvolna uvolňují a zajistí Vám tak dostatek energie a pocit sytosti na celé dopoledne. Vločkové kaše jsou fajn a pro mnoho lidí představují téměř každodenní snídaní. Ale co si to trošku zpestřit a tentokrát si udělat z vloček křupavé lívanečky, které si můžete obložit vším, co máte rádi. Já je mám nejraději s jogurtem nebo tofu tvarohem doplněné švestkovými povidly, čerstvým ovocem nebo kvalitním džemem. A samozřejmě posypané skořicí. Mňam!

Porce 2, příprava 20 minut, máčení 6 hodin

Lívanečky

  • 50g jemných ovesných vloček
  • 30g rýžových vloček
  • 20g rýžové mouky
  • 1 PL mletého lněného semínka
  • 150ml rýžového mléka
  • 1/2 čl pečícího prášku​

K podávání

  • Tofu tvaroh
  • Vanilkový jogurt (Bílý jogurt + sušené rostlinné mléko + vanilka)
  • Džem, povidla
  • Banány, borůvky, jahody,..
  • Kokos, nasekané oříšky, kakaové boby,…
  • Med, javorový, agave sirup, stevie,…
  • Skořice, kakao, karob,..

Večer si v misce smícháme vločky, mouku, lněné semínko a zalijeme mlékem. Přiklopíme talířkem a necháme v ledničce přes noc napučet. Ráno jen rozpálíme plotýnku, potřeme ji tenoulince olejem nebo pokud máte dobrou pánev s nepřilnavým povrchem, nemusíte vůbec. Do směsi vmícháme kypřící prášek a vlhkou lžící dáváme na pánev hrudky, které uplácáme a uhladíme na placičky. Z uvedeného množství Vám jich vyjde 6-8 podle velikosti. Pečeme je na mírný až střední stupeň cca 4 minuty. Mezitím si na stůl připravíme všechny kondimety, aby si pak každý mohl na lívanečky dát to, co má rád. Když už jsou na povrchu oschlé, opatrně je podebereme zespod plochou měchačkou a otočíme. Opečeme lehce pár minut z druhé strany a podáváme ještě horké. Nepečte je moc dlouho, aby byly vláčné a ne moc chroupavé.

4 komentářů

Zanechte komentář: