Ovesné flapjacky

Tak tohle je náš mazlík, kterého peču znovu a znovu a stále se jich nemůžeme nabažit já, ani manžílek. Jednoduchá snídaně či svačinka, která se zavděčí hlavně na cesty. Původně jsem to zkoušela do pekáčku a po vychladnutí nakrájet na kostky, ale dělalo se to špatně a také drolilo, což mi bylo líto. Nakonec jsem využila formu na muffiny, která se pro tento účel skvěle osvědčila. Je to také recept, který můžete pokaždé obměnit a nikdy Vás nepřestane bavit.

12 kousků, příprava 20 minut, pečení 25 minut

Varianta 1

  • 50 strouhaného kokosu
  • 50g rozinek50g vlašských ořechů
  • 50g slunečnicových semínek
  • 2 rozmačkané zralé banány

Varianta 2

  • 25g chia semínek (předem namočených v trošce vody, aby zeslizovatěla)
  • 25g lněných semínek
  • 50g mletého máku
  • 50g rozinek
  • 50g sekaných mandlí
  • 1 střední nastrouhané jablko​

Ve velké míse promícháme ovesné vločky, semínka, ořechy a rozinky. Olej se sirupem (medem) a cukrem prohříváme na malém rendlíku či pánvi do úplného rozpuštění cukru. Přimícháme do mísy s vločkami, přidáme ovoce, případně namočená chia semínka a důkladně promícháme.

Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a směs do každého řádně napěchujeme. Nejprve to vypadá, že se Vám to do 12 košíčku nevejde, ale když se budete snažit, tak to tam naštosujete. Pečeme v předehřáté troubě na 170 do mírného zezlátnutí, asi 25 minut. Necháme úplně zchladnout. Výborně chutnají se sojovým jogurtem nebo mandlovým mlékem.

Nutriční hodnoty – 1 ks (maková varianta)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

1534 / 365

7

52

16

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>