Jablečné knedlíčky

Jednodušší už to opravdu nebude. Vymýšlíte, jak byste uspokojili hladové krky po ránu, a přitom si mohli trochu pospat? Udělejte dětem tyhle knedlíčky z rýžové mouky a jablek s medem a skořicí. Budete je mít hotové než vstanou z postele a vyčistí si zuby. Navíc jim i sobě dopřejete zdravou snídani bez tuku.

1-2 porce, příprava 10 minut

  • 175g nastrouhaného jablka
  • 100g polohrubé rýžové mouky
  • 1 PL lněného semínka​
  • med, skořice

Natrouhaná jablíčka promíchejte rukama s moukou, namletým lněným semínkem a tvořte kuličky velké asi jako když spojíte ukazováček s palcem. Z uvedeného množství Vám jich vyjde cca 10ks. Vložte je opatrně do vroucí vody, čekejte až vyplavou a pak vařte ještě 2 minuty. Vyndejte je děravou naběračkou, nechte okapat a podávejte na talíře polité medem a posypané skořicí. Můžete použít také kakao, sušený rostlinný nápoj, mleté ořechy nebo mák

Nutriční hodnoty – 1 knedlíček (bez posypky a sladidla)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

187 / 44,5

1

10

0

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Dragita napsal:

    Byla jsem natěšená je zkusit ,ale neoslovily mě 🙁 příprava mi zabrala hodinu jak jsem se s tím babrala. Možná je to i tím, že jsem neměla lněné semínko a potvory se rozvářely, tak jsem přidala mouku. No a potom chuť byla moučná, knedlíky tuhé (asi jsem dlouho vařila) takže ani zálivka z kakaa medu skořice a kokosového oleje to nezachránila. Až budu mít lněné semínko mleté, tak tomu dám ještě jednu šanci. Jinak jablka strouhat nahrubo nebo na jemno?

    • Olga Sýkorová napsal:

      Taky jsem použila rýžovou mouku od Provity a knedlíčky se krásně tvarovaly, takže v tom zádrhel nejspíš nebude ;o). Jablíčka jsem měla nastrouhaná nahrubo.

  • Katka napsal:

    Ahoj Dragito, to mě moc mrzí, že se ti knedlíčky nepovedly. Nevím, kde se stala chyba. Jakou jsi použila mouku? Já na do těhle knedlíčků dávám tuhle: http://www.countrylife.cz/mouka-ryzova-400-g-paleta. Ale myslím, že by šla použít i pšeničná polohrubá. Jablíčka strouhám na hrubo a i když jsem lněné semínko jednou vynechala tak držely. Jinak poměr jablko a mouku uvádím orientační, tak jak to při zvážení vyšlo mě. Může se to ale lišit podle druhu a šťavnatosti jablíček. Zkus se řídit spíš konzistencí těsta. Kuličky by měly držet pohromadě jen tak zlehka, neměly by se rozpadat, ale neměly by být zase tuhé. Lněné semínko k soudržnosti pomůže. Vařit stačí opravdu pár minutek. Držím palce, ať to příště vyjde, třeba jsi jen neměla dobrý den. Můžu tě uklidnit, že jablečné knedlíčky si dělá k snídani i můj manžel sám a to už je co říct! Takže je to opravdu jednoduché 🙂 Jo a ty jablíčka, která mi vyšla na poměr uvedený v receptu byla golden smith, taková ta žlutozelená sladká.

  • Dragita napsal:

    Ahoj, Katko, díky za odpověď. Já to nastrouhala najemno, tak asi pustily hodně vody. Mouku mám rýžovou polohrubou od myslím Provita. Vařily se dlouho – a až pak jsem zjistila, že je to tím, že se přilepovaly ke dnu. Možná i tím byly tužší. A na jedno střední a menší jablko jsem vyplácala skoro polovinu mouky a nakonec měla asi 20-25 kuliček 😀 Chutnaly potom jako houskový knedlík a po jablkách nic:-D

  • Klárka napsal:

    Myslíte, že by to šlo i z obyčejné pšeničné (celozrnné) mouky, prosím?

    • Katka napsal:

      Klárko, určitě šlo. Použij polohrubou a výsledek bude také určitě skvělý. Výhody rýžové mouky jsou v nutričních hodnotách, knedlíčky jsou pak bezlepkové a chuťově zajímavé. Jiné mouky se však také dají použít.

  • Míša napsal:

    Zajímavý nápad .. mám tu hodně jablíček, zítra zkusím, snad se zadaří 🙂

  • RR napsal:

    vynikajuce, servirovali sa s karobovym praskom a cukrom 🙂

  • Karin napsal:

    Úžasnééé.. rýchle, chutné! Fantastický recept, ďakujem! 😉

  • Lucka napsal:

    Výborné. Ode dneška patří do mého snídaňového jídelníčku. 🙂

  • Petra82 napsal:

    Vyzkoušené a jsou úžasné. Skvělá víkendová snídaně. Použila jsem hladkou rýžovou mouku, lněné semínko a ještě jsem nasekala pár vlašských ořechů. Dosladila jsem stevií. Všechno krásně drželo a byla to mňamka. Posypala jsem bio skořicovým cukrem a polila trochou rozpuštěného rostlinného másla. Jo, takové snídaně si dám líbit 🙂

  • Kati napsal:

    Posypane makem, uplna lahoda 🙂 jako bramborove knedliky a to ke snidani, mnam mnam, diky za recept 🙂 Nemela bys k tomu vyzivove hodnoty? Kolik B,T,S? Diky

  • Leona Osinová napsal:

    🙂 díky této snídani mám hezčí den :-))

  • lnene seminko napsal:

    Katko ja jsem tu poprve a trochu jsem nepochopila to s tim lnenym seminkem. Kam se to dava ? v tom receptu to neni napsane… To se prida do toho testa s tim jablkem ? A ma to byt mlete ?
    diky

    • Katka B. napsal:

      Máš pravdu, semínka jsem tam zapomněla napsat do popisu. Ano, přidávají se do mouky a to mletá. Ale nejsou tam nezbytně nutná 😉

  • Lucie P. napsal:

    Ahojte, tyto knedlicky jsou vazne vyborne a recept je velice jednoduchy. No nelibila se mi tam ta mouka, jelikoz se snazim recepty delat vzdy ve zdravejsi variante, nasla jsem si i tuto zdravejsi variantu: http://www.casnakafco.cz/knedlicky-jablecne/ Co na to rikate? 🙂 At vam chutna!

  • penkus napsal:

    nám se knedlíčky povedly, s medem, skořicí a nepraženým kakaem byly vynikající 😛

  • aligátor napsal:

    zkusila jsem a byly výborné! 🙂 škoda jen, že med není veganský 🙂

  • Olis napsal:

    Zajímavý a lehký recept! Knedlíčky se povedly hned napoprvé 🙂

  • Katka Linhartová napsal:

    Dneska jsem uvařila, použila jsem i ovesnou mouku a jsou vynikající !!!


  • >