Domácí křupavé müsli

Zapékaná müsli, která si můžete zakoupit v obchodech jsou ve většině případů dost nezdravá. Obsahují velké množství nekvalitních tuků, rafinovaný cukr, umělé příchutě atd. Pokud už seženete nějaké s dobrým složením, většinou jsou hodně drahá a můžeme si je proto dovolit jen příležitostně.

Už Vás ale napadlo, že takové dobré křupavé müsli je možné udělat si i doma? A navíc je to velmi jednoduché! Takové domácí müsli nijak nepostihne Vaši peněženku 😉 A můžete si do něj dát jakékoli ingredience, které máte rádi!

6-8 porcí – 1 větší dóza, příprava 10 minut, pečení 25 minut

Základ

  • 260g jemných ovesných vloček
  • 8 PL vody
  • 6 lžic oleje na pečení
  • 120g medu nebo obilného sirupu (kukuřičný, rýžový)
  • 15 kapek stevie (nebo o 30g více medu či sirupu)
  • 100g špaldové celozrnné mouky​

Skořicovo-brusinkové

  • hrst sušených brusinek
  • 1 PL skořice
  • 1/4 čl soli​

Čokoládovo-kokosové

  • hrst strouhaného kokosu
  • 4 vrchovaté PL kakaa/karobu
  • hrst sušených kokosových plátků (promíchejte až s upečeným a vychladlým musli)​

Předehřejte si troubu na 170 stupňů. Ovesné vločky pokropte vodou a promíchejte, aby ji rovnoměrně nasákly. Přidejte olej, med nebo sirup, stevii a další zvolené ingredience. Dobře promíchejte a prohněťte rukama. Nakonec přidejte mouku a znovu dobře prohněťte. Plech si vyložte pečícím papírem a vezměte si do rukou část směsi. Tu uhňácejte do koule a rozdrolte na plech. Takto dejte na plech všechno těsto nebo pečte na víckrát. Určitě by se ale neměli hroudečky překrývat. Na plechu ještě poupravte, aby jste neměli žádné drobečky ani naopak velké kusy. Pečte v předehřáté troubě 25 minut, po prvních 10 minutách opatrně promíchejte, aby se propeklo rovnoměrně a nespálilo, poté každých 5 minut. Nedivte se, že po vyjmutí bude musli ještě měkké. Po vychladnutí ztvrdne a bude křupavé. Po upečení přesypte opatrně na talíř a nechte odkryté vychladnout. Až zcela vychladlé přendejte do dózy. Bude Vám krásné vonět celý byt 🙂 Výborné je pak s rostlinným mlékem, nebo jogurtem ke kterému můžete ještě přidat další semínka, oříšky nebo sušené či čerstvé ovoce. Skvěle se také hodí samotné jako svačinka na cesty pro doplnění energie.

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Mons napsal:

    Prosím,jaký přesně ten olej?

  • müslilover napsal:

    Hm, a mouka je jako zdravá, jo?

    • Terezi.je napsal:

      Hm, a oves je jako co? Oves je jako obilovina a celozrnný oves je surovina pro celozrnnou ovesnou mouku. Trošku by bylo potřeba přestat číst pičoviny na internetu a zkusit si na vlastním těle, co mu sedí. Jste všichni přehlcení článkama typu co je dobře a co špatně a svoje tělo už neumíte poslouchat. Ano, pro mě a mé tělo je třeba mouka zdravá a naprosto mi vyhovuje. Naopak vejce a bezlepkové potraviny mi nedělají dobře a nechutnají. Taky mi nechutná antibiotikové kuřecí a radši si dám jakože míň zdravé vepřové z chovu, který můžu kontrolovat a vidět podmínky, v jakých čuníci vyrůstají. Taky vím, že kokosový olej je pěkná sračka a namísto toho si kupuji jednou do týdne kvalitní domácí máslo. Opravdové máslo z mléka krav, které se pasou venku na sluníčku. A piji jejich mléko a je to mňam. S figurou nemám nejmenší problém, naopak když jsem striktně dodržovala každou píčovinu, kterou jsem si někde přečetla, to jsem byla každou chvilku zavodněná bublina s celulitidou. Jo a …. každý den jím med, nepočítám ani gram jídla a je mi nejlíp za celý život. A to jsem před třemi lety byla špekoun s pletí jako posypanou krupicí.

  • vašek napsal:

    co znamená zkratka Pl ? děkuji 🙂

  • Romana D. napsal:

    Předně děkuji za tento recept, dělala jsem jako dárek pro celou rodinu. Já nakonec mouku nepoužila žádnou. Když jsem dělala poprvé, tak jsem jela podle receptu – dala jsem 150 g medu, olej slunečnicový a než se tam přidala mouka tak to mělo skvělou konzistenci i chuť, ale říkala jsem si že je tam asi důležitá, aby to drželo pohromadě, ale opak byl pravdou, nešlo to spojit dohromady a bylo to moc drobivé, takže první várka nic moc, ale ty další bez mouky mňamka 🙂


  • >