Banánovo-medové muffiny

Pořád si myslíte, že různé buchty a bábovky se dají udělat jen za použití tuny oleje a vajec? Ráda bych Vás vyvedla z omylu. Můžete udělat muffiny či korpus na dort z celozrnné mouky, bez vajec a oleje slezené medem či rostlinným sirupem a přesto budou chutnat báječně! Jako tip na ověření Vám předkládám tyhle banánové muffínky s ořechy, po kterých se u nás jen zaprášilo 🙂

Díky dobrým tukům v oříšcích, složeným sacharidům z celozrnné mouky a jednoduchým cukrům z datlí, medu a zralých banánů dostanete po ránu dávku energie na celé dopoledne.

12ks, příprava 10 minut, pečení 30 minut

  • 150g celozrnné pšeničné mouky
  • 100g polohrubé pšeničné mouky
  • 120ml rýžového (či jiného rostlinného) mléka
  • 35g datlí
  • 50g vlašských ořechů
  • 90g medu
  • 3 střední ultrazralé banány
  • 1 PL kypřícího prášku
  • 1 čl skořice
  • 1/2 čl soli
  • 70g jablečného pyré nebo jablka
  • kokosový olej na vymazání formiček
  • nasekané ořechy nebo kokos na ozdobu

Troubu předehřejte na 180 stupňů. V jedné míse smíchejte mouku s kypřícím práškem, skořicí a solí. Ve druhé míse zase rozšlehejte mléko s medem, jablečným pyré (nebo v mléku rozmixujte oloupané jablko) a rozmačkanými banány. Obsah obou mís dobře promíchejte a přidejte nasekané datle a vlašské ořechy.

Formu na muffiny vytřete zlehka olejem a těsto nalijte do 12 komůrek. Vršek každého muffínka ozdobte nasekanými ořechy nebo kokosem. Vložte do trouby a pečte dozlatova asi půl hodiny.

Po vyjmutí z trouby zkontrolujte špejlí, zda jsou dobře propečené i uvnitř. Nechte je 10 minut vychladnout ve formě a poté je vyndejte na mřížku či velký talíř vedle sebe, aby se z nich odpařila pára a nechte je zcela vychladnout. Po bytě se Vám bude linout božská banánová vůně!

Poznámka: Když pečete muffiny takto bez přidání oleje, dávejte těsto raději do vymazané formy přímo než do papírových košíčků. Vypadá to sice hezky, ale muffiny by se Vám ke košíčku připekly a těžko byste je dolovaly ven. Půlka by Vám zůstala přilepená na papíru a to by byla škoda. Věřte mi, mluvím z vlastní nemilé zkušenosti.

​Původní recept z Vegan fat free kitchen ZDE.

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • zet napsal:

    na veganských stránkách bych tedy med nečekala, nic ve zlém.

  • Lenka K. napsal:

    Děkuji za skvělý recept, zrovna jsem tu měla 3 hodně zralé banány a na zmrzlinu je chuť víc v létě 🙂 Mám pár poznámek: muffiny pěkně nabyly, ale po otevření trouby (kontrola po 20 nim) „spadly“. Přijdou mi taky dost sladké, tak bych možná ubrala med a datle. Těsto mi vystačilo na 18 muffinů, pravda, trochu nižších. A díky za tu poznámku na konci ohledně košíčků, už jsem je ta měla nandané, naštěstí jsem dočetla včas 🙂 Lenka


  • >