Tofu pomazánka

Také často bloumáte nad tím, čím si namazat chleba k svačině? Tuhle pomazánku si jistě zamilujete. Je velice variabilní a můžete jí připravit pokaždé jinak dle svojí fantazie. Chutí a konzistencí připomíná něco mezi tvarohovým a smetanovým sýrem. U nás je velmi oblíbená. Skvěle se hodí na chlebíčky, nebo jednohubky na pohoštění k příležitosti jakékoli oslavy nebo párty. Také jistě oceníte, že je rychlá, jednoduchá a nevyžaduje žádnou předchozí přípravu.

Porce 3-4, příprava 10 minut

Základ

  • 1 balení tofu natural
  • 4 PL oleje (slunečnicový, olivový nebo řepkový)
  • 5 PL lahůdkového droždí
  • 1 rovná čl soli
  • 40ml vody​

Budapešťská (základ +)

  • 1/4 šálku na jemno pokrájené sterilované papriky
  • 1 rovná čl mleté sladké papriky
  • 1/2 malé cibule nasekané na jemno​

Bylinková s česnekem (základ +)

  • 1/4 hrnku čerstvých bylinek (pažitka, petrželka, bazalka) nebo 2 čl sušených
  • 1-2 stroužky prolisovaného česneku​

Lahůdková (základ +)

  • 2 čl zeleninového koření (vynechat sůl v základu)
  • 1 malá jarní cibulka nasekaná na jemno​

Určitě ale zkoušejte nové kombinace, zde uvádím moje oblíbené. Také do základu můžete přidat více vody, aby jste dosáhli jemnější konzistence. Servírujte buďto namazané na krajíc chleba společně s čerstvou zeleninou nebo salátem, nebo na kousky pečiva ozdobené zeleninou a petrželkou jako jednohubky. Dobře můžete pomazánky uplatnit při pohoštění také tak, že si uděláte větší množství základu, který rozdělíte na více částí a každou dochutíte jinak. Ty potom dáte do mističek na stůl a na další talíře naskládáte barevnou čerstvou zeleninu a různé druhy nakrájeného pečiva. Moc hezky to vypadá a ještě lépe chutná. Všechny budou pryč, dřív než řeknete švec 🙂 Mám to už sama otestované.

​Pokud chcete ještě více bílkovin, vyzkoušejte na tomto báječném chlebíku plným semínek!

Nutriční hodnoty – 100 g

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

556 / 132

14

6

7

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • rubinrea napsal:

    Perfektní!! V pátek jsem ji tu našla a vytořila, v sobotu ráno jsem jela už v 8h do zdravé výživy pro další tofu a dnes jsme ji obědvali. Díky za super recept.

  • Petra82 napsal:

    Vyzkoušena Budapešťská variace a moc dobrá. Jen jsem vynechala droždí, mám problém ho strávit. Ale jinak spokojenost. Díky za recept.

  • Alex napsal:

    Taky jsem zkusila Budapešťskou a na tmavém chlebíku je vynikající… díky za skvělý recept.

  • cifrafree napsal:

    kto ma rád mierne pikantné vyskušajte : chilly tofu, namiesto masielka dajte hustý biely jogurt, na jemno nakrajenu cibuľu, kyslú uhorku ( kto chce môže pridať aj uvarenú mrkvičku na drobno), soľ, čierne korenie, troška horčice a štipku červenej papriky 🙂 chutí to skoro ako treska 🙂 výborne chutí zachladená s čerstvým pečivkom 🙂

  • S. napsal:

    Budapešťská je bomba 🙂 super recept, díky

  • jitkadiaz napsal:

    Přidávám moji pomazánku.
    1x uzené tofu
    1x červená cibule
    1x kelímek sojanézy nebo tofunézy
    tmavé rohlíky
    Tofu nastrouháme najemno, červenou cibuli nakrájíme také najemno, smícháme s uzeným tofu a přidáme sojanézu, nebo tofunézu, nesolíme!!!, rohlíky nakrájíme, pomažeme pomazánkou a navrch ozdobíme kuličkou hroznového vína, nebo kouskem rajčete. Dobrou chuť. 🙂

  • zuzka napsal:

    nema tam byt spiš 40ml vody v tom zakladu?ja dala 250 a mam to ridke dost..

  • zuzka napsal:

    ale bylo tam 400ml a uz je to ted spravně..děkuji..pomazanka je moc dobra..

  • ivet napsal:

    Je možné lahůdkové droždí vynechat? 🙂


  • >