Pomazánka z červené řepy s křenem

O prospěšnosti červené řepy jsme si už řekli ve článku, který jí byl věnován. Pomazánka je další forma, jak si na téhle zdravé zelenině můžeme pochutnat. Díky tofu a cizrně je bohatá na bílkoviny a dostatečně zasytí. Křen jí dodá pikantní šmrnc. V kombinaci se salátem a žitným chlebem nebo krekry tvoří vydatný oběd či večeři.

Porce 4, příprava 1 hodina

  • 240g červené řepy
  • 150g tofu natural
  • 150g sterilované (vařené) cizrny
  • 80g jablka
  • 10g křenu
  • 1/2 čl saturejky
  • 1čl mletého kmínu
  • 1 čl libečku
  • 4 čl umeocta
  • 2 PL sojové omáčky​

Červenou řepu uvaříme ve slupce doměkka. Necháme vychladnout, oloupeme a polovinu nakrájíme na kostky a přendáme do větší mísy, kam přidáme i všechny ostatní ingredience. Umixujeme do hladké pasty. Zbylou řepu nakrouháme na hrubo na struhadle a vmícháme. Podle chuti můžeme přidat více sojovky, umeocta či koření. Nejlépe chutná, když jí necháme ještě několik hodin odležet v ledničce, aby se všchny chutě propojily.

Podáváme v misce nebo rovnou na krajíci, hojně posypané cizrnou. Kdo má "hubu plechovou", může navrch ještě přidat nastrouhaný křen 😉

Zanechte komentář: