Cizrnový hummus

Výborná řecká pomazánka z cizrny. Jednoduchá a výživná, skvělá k celozrnnému pečivu nebo krekrům. Jen nevím, proč dostala chudák takový název. Trochu jsem recept pozměnila k obrazu svému. Určitě jí vyzkoušejte!

Porce 4-5, příprava 15 minut

  • 2 1/2 hrnku uvařené cizrny
  • 4 čl tahini
  • 3 PL olivového oleje
  • 1/2 čl římského kmínu
  • 1/2 čl směsi koření tzaziky
  • 2 PL lahůdkového droždí
  • 1 čl soli
  • šťáva z 1/2 citrónu​

Všechny uvedené ingredience smíchejte v misce a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Dochuťte dle potřeby a před podáváním pokapejte olivovým olejem a posypte tzaziky kořením. Doplňte o krekry nebo pečivo a čerstvou zeleninu.

Nutriční hodnoty – 100 g

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

747 / 178

8

14

9

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Veve napsal:

    Ahoj, tady máš něco k tomu názvu 🙂

    Název hummus pochází z tureckého slova humus, které zase pochází z arabského حمّص ḥummuṣ, odvozeného z ḥimmaṣ – cizrna.[2] Celý název pokrmu zní v arabštině حمّص بطحينة ḥummuṣ bi ṭaḥīna – cizrna s tahini.

  • Míša25 napsal:

    Chtěla bych ho zkusit ale chci si udělat větší množství, můžu se zeptat jak dlouho kdyžtak vydrží v ledničce? 🙂


  • >