Brokolicová majda

Jednou jsem v dobré vůli, abych neurazila, ochutnala u tchyně její domácí brokolicovou pomazánku s majonézou. Moc mě ta představa nelákala, ale chtěla jsem jí potěšit tím, že alespoň ochutnám. A byla jsem velice mile překvapená! Chutnala výborně, takže jsme jí nakonec snědli s manželem celou misku s velkou bagetou. Nicméně o zdravém a dietním pokrmu se hovořit nedalo. Tak jsem se rozhodla, že jí doma vyzkouším v "light verzi" a vzala jsem si od tchyně recept. A světe div se – ta moje zdravá a dietní byla ještě lepší! Pšššt, to jí ale neříkejte!

Skvělé je, že Vám stačí 4 základní ingredience, trochu dochutit a dobrota je na světě. Opravdu je to výborná večeře nebo svačina do práce. K plackám nebo pečivu s čerstvou zeleninou dokonalé. 😉

Porce 4, příprava 20 minut

  • 1 brokolice
  • 1 balení hedvábného pevného tofu (350g bílého sojového jogurtu)
  • 1 menší cibule
  • 6 nakládaných kyselých okurek
  • 1/2 čl dijonské hořčice
  • 1/2 čl pepře
  • 1 1/2 PL jablečného octa
  • 1 PL citrónové šťávy
  • 1 čl třtinového cukru
  • 1 PL soli​

Brokolici podusíme na páře několik minut, aby změkla. Mezitím si na hodně jemno nasekáme cibuli (nejlépe v sekáčku) a spaříme ji horkou vodou, aby nebyla moc pálivá. Dělám to tak, že ji dám do sítka a spařím vroucí vodou. Dáme do misky. Stejně na jemno nasekáme okurky a přihodíme je k cibuli. Přidáme všechny ochucovadla a hedvábné tofu, které jsme předtím rozmixovali na krém, nebo můžeme použít bílý sojový jogurt, který poslouží stejně dobře. Také můžete použít tofunézu (pak ale vynechte všechna ochucovadla a soli dejte jen 1 lžičku). Vše promíchejte.

Podušenou brokolici propláchněte ledovou vodou, osušte a v sekáčku, umelte na jemno. Ale zase ne na kaši. Měla by si zachovat strukturu. Namletou brokolici přidejte do misky ke všem ostatním ingrediencím a dobře promíchejte. Případně ještě dochuťte podle svých chuťových buněk a můžete hodovat!

Nutriční hodnoty – 100 g

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

175 / 41,6

4

4

1

Zanechte komentář: