Zelňačka

Kysané zelí je velmi zdravé. Doporučuje se konzumovat právě v zimě, kdy je čerstvého ovoce a zeleniny nedostatek. Obsahuje totiž hojné množství vitamíny C, A a K. Navíc je bohaté na minerály fluor, draslík, železo, selen a hořčík. Získáme z něho také důležité bakterie kyseliny mléčné a kyselinu listovou.

No a znáte lepší způsob, jak ho připravit než si udělat dobrou českou zelňačku? Je výborná, zasytí a nemá téměř žádné kalorie!

Porcí 10, příprava 45 minut

  • 2 cibule
  • 3 PL oleje
  • 2 PL mleté sladké papriky
  • 200g kysaného zelí (vymačkaného)
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 1,2 litru zeleninového vývaru (voda + bujón nebo zeleninové koření)
  • 300 ml ovesného mléka
  • 60g celozrnné mouky
  • 2 střední brambory
  • 1/2 hrnku lahůdkového droždí
  • 3 PL sojové omáčky
  • 1/2 hrnku šťávy z kysaného zelí​

Cibuli nakrájíme na jemno a orestujeme na oleji dozlatova. Přimícháme papriku a ještě minutu restujeme. Přidáme zelí, bobkový list a nové koření a zalijeme vývarem. Vaříme pod pokličkou 30 minut (zelí musí být téměř měkké). V misce si rozkvrdláme mouku v ovesném mléku, brambory nakrájíme na kostičky a oboje přidáme do hrnce. Odklopené vaříme do změknutí brambor. Vypneme sporák a dochutíme sojovkou a lahůdkovým droždím. Nakonec, když už se polévka nevaří, vlijeme šťávu ze zelí, aby si zachovala vitamíny. Nejlépe chutná s čerstvým žitným kváskovým chlebem.

Nutriční hodnoty – 100 g

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

120 / 29

1

5

1

1 Komentář

Zanechte komentář: