„Dršťkovka“ z hlívy ústřičné

Skvělý tip na zahřátí. Dršťková polévka jako od babičky. Jen s jedním malým rozdílem – bez dršťek, ale s hlívou ústřičnou. Je jednoduchá a výborná. Recept je na 4 porce, ale doporučuji dvojnásobnou dávku, bude hned pryč 😉

Porce 4, příprava 45 minut

  • 400g hlívy ústřičné
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce oleje na smažení
  • 3 lžíce rostlinného másla
  • 1 litr zeleninového vývaru (litr vody + 2 kostky)
  • 2 PL celozrnné hladké mouky
  • 1 PL sladké mleté papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 vrchovatá čl sušené majoránky
  • sůl, pepř​

Na velké pánvi orestujeme na oleji nasekanou cibuli dokud nezesklovatí. Pokud by se připalovala, podléváme po troškách vodou. Mezitím si na nudličky nakrájíme hlívu a přidáme jí k cibuli. Restujeme dalších 5 minut. Ve velkém hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar a vhodíme do něj osmaženou hlívu s cibulí a vaříme pod pokličkou 30 minut. Zatímco se polévka vaří, rozpustíme si na pánvi máslo, na kterém lehce opražíme mouku a připravíme tak zlatavou jíšku. Pozor, aby se nespálila. Přidáme papriku a ještě minutu pražíme. Jíšku přidáme do hrnce a dobře rozmícháme. Dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou a ještě 10 minut povaříme, aby hlíva dobře změkla a polévka se zahustila jíškou. Poté ochutnáme a dle potřeby ještě dochutíme solí a pepřem.

Více o hlívě ústřičné a jejích účincích se dočtete ZDE.

2 komentářů

Zanechte komentář: