Celozrnný kváskový chléb Šumava

Dovolím si už předem říct, že je to nejlepší chléb, který vůbec můžete ochutnat. Je to naprosto poctivý chléb, podle původní české receptury, na kterém si pochutnávali naše prababičky a pradědečkové jen tak se solí. Dnes pro nás nepochopitelné, jíst chleba jen se solí, ale věřte, že když je tak vláčný, s křupavou kůrkou a chutnou až šťavnatou střídkou,… Budete ho jíst samotný klidně jen tak jak je a budou se Vám dělat boule až za ušima.

Navíc jestli patříte mezi ty, kteří do teď doma zkoušeli dělat vlastní chléb a s výsledkem nebyli doposud spokojení, tak jste to raději vzdali, máme pro Vás dobrou zprávu – tenhle návod je tak jednoduchý, že ho zvládne i malé dítě! Zapomeňte na domácí pekárny, které jsou dobré akorát tak na uhnětení těsta na knedlíky. Připravte mísu a už žhavte troubu…. Jdeme na to!

1 bochník 780g, příprava 5 minut, kynutí 12+2 hodiny, pečení 20 minut

  • 20g kvásku
  • 300g pšeničné celozrnné mouky
  • 150g žitné celozrnné mouky
  • 320ml vody
  • 1PL kmínu
  • 1,5 Pl soli​

Předem bych chtěla upozornit, že nejdůležitějším klíčem k úspěchu je kvalitní mouka. Musí být opravdu celozrnná, jemně mletá. Nejlépe se mi osvědčila od Bioharmonie, kterou koupíte třeba v Dm drogerii, zdravé výživě či Globusu a Albertu.

Zadělejte večer (třeba v 9h) těsto ze všech ingrediencí ve větší míse. Nejprve ve vodě rozkvrdlejte kvásek, sůl a kmín, poté přidejte obě mouky. Jen lehce promíchejte, aby nebyla žádná suchá místa, všechno se to hezky spojí. Žádné vášnivé hnětení není vůbec třeba. Obmotejte celou mísu do potravinové fólie nebo dobře zabalte do igelitky a nechte v kuchyni při pokojové teplotě přes noc kynout.

Po 12h (ráno v 9h) je už těsto hezky prodýchané. Vyklopte ho s pomocí stěrky na pomoučněný vál (bublinky v němu budou jenom praskat), pomoučněte trochu i těsto a ruce, aby se nelepilo. Chytněte ho za jeden konec a ve vzduchu nechte vyvěsit do nudle. Ještě ho třeba otočte, aby ta nudle byla rovnoměrná. Těsto by mělo být pevné, ale pružné. Ne tekuté. Tuhle nudli přeložte a vytáhněte z druhé strany, znovu přeložte (opakujte celkem 4x na všechny strany). Nyní si vysypte lehce moukou formu na chléb. Já mám formu takovou obyčejnou z černého plechu, někdy použiji i formu na vánočku. Těsto naposledy vytáhněte do nudle a vložíte ho do formy. Zabalte do igelitového pytle a dejte k topení nebo přímo na něj. Jen si nechte igelit nahoře nadzvednutý, ať se Vám těsto nepřilepí, až vykyne.

Po dvou hodinách už je pěkné vyběhnuté a zaplní celou formu. Troubu rozpalte na plno (mám plynovou po babičce, takže netuším, kolik je tam stupňů) a nechte jí roztopenou ještě tak 15 minut. Z formy sundejte igelit a nahraďte ho alobalem, ze kterého udělejte nad chlebem kopeček, aby se nepřilepil k těstu. Po okrajích formy alobal dobře utěsněte. Pak šupněte do trouby a nechte na plno péct 12 minut. Vyndejte formu, alobal sundejte (v tuhle chvíli to vypadá asi jako tmavší houskový knedlík) a šupněte tam chleba zpět. Já teď troubu trošku ztlumím, protože už je tam opravdu peklo, řekla bych že možná i přes 300 stupňů. Takže to dejte tak na těch 250-280. Pečte dalších 8 minut (celkem tedy jen 20 minut!). Možná to u Vás bude déle, záleží hodně na troubě a opravdu je důležité důkladné předehřátí. Spíš než časem se řiďte barvou kůrky, která by měla být taková hezky kaštanově hnědá. I kdyby se Vám trochu přičmoudl (jako mně celkem často), nedělejte si s tím vrásky. Vevnitř bude pořád výborný a kůrka taky chutná pořád skvěle. Někdo to tak má dokonce rád a prý je to na krásu 🙂 Nebojte se, že by nebyl vevnitř propečený a opravdu troubu roztopte co to dá. Po upečení ho hned vyklopte na mřížku, nebo tác a nechte pozvolna vychladnout. Až zcela vychladlý ho krájejte.

Musím říct, že mě mile překvapilo, že chutná skvěle i po zmražení o opětovném rozmrazení. Což se většinou u supermarketového pečiva říct nedá. Co tedy nesníme tentýž den nakrájím na krajíčky a zmrazím dobře zabalené v igelitu, aby neosychal.

Nutriční hodnoty – 1 krajíc (30 g)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

265 / 63

2,1

12,6

0,3

Původní recept na Cuketka.cz ZDE.

Související články

5 komentářů

Zanechte komentář: