Seitanové maďarské klobásky

Nejsem sice velký vyznavač rostlinných náhražek masa, ale tyhle klobásky si získaly moje srdce (žaludek) hned na první ochutnání! Ostatně, kdo říká, že to musí být náhražka za maso. Já mám prostě seitan ráda a to že je ve tvaru válečku a s paprikovou příchutí, jako to jiní dělají s masem (o tom původu a složení by se dalo diskutovat), to je mi v celku jedno 🙂

Pro mě je to skvělý a levný zdroj bílkovin bez tuku, který chutná výborně!

Párkrát jsem ochutnala takové ty klobásky, buřtíky nebo párky, které prodávají v rostlinné variantě, ale nikdy mě to moc nezaujalo. Zaprvé cena je nehorázně vysoká a tyto výrobky bývají překořeněné a až moc se snaží napodobit své originální masové protějšky. Jelikož se jim to ale většinou moc nedaří, je zákazník spíš zklamaný a lituje těch utracených peněz. Navíc všechny tyhle výrobky jsou z pravidla dost tučné a plné soli. To už se moc o zdravé a dietní stravě nedá mluvit.

No ale, pokud přece občas zbystříte, když projdete kolem stánku s klobásami, třeba na fotbalovém stadionu a váš nos nasaje tu vůni, která vás vábí, tohle bude něco pro vás! Anebo jen prostě jako já máte rádi seitan a chcete zkusit nějakou novinku. Či si prostě chcete něco namáčet do hořčice a zajídat to chlebem 🙂 V každém případě si myslím, že vám moje klobásky taky zachutnají​ 😉

10 malých klobásek, příprava 10 minut, vaření 40 minut

Všechny suché ingredience z prvního odstavce dáme do misky a dobře pomícháme. Ve druhé misce zase smícháme všechny tekuté ingredience. Do první misky přilijeme tekutou směs a promísíme lžící. Jak se směs spojí, zapojíme ruce a pěkně to celé prohňácáme. Hněťte těsto alespoň 2-3 minuty, aby se vytvořila pěkně vlákna a vše se dobře propojilo.

Připravte si velkou pánev, do které dejte napařovák a nalijte tolik vody, aby byl pařáček celý ponořený. Na něj ještě položte mělký talíř. Přiklopte pokličkou a dejte na plotnu.

Těsto rozdělte na 10 kousků. Já si to dokonce vážím, abych měla jeden jako druhý. Jeden kousek vychází na 40g. Připravte si alobal, ze kterého nastříháte 10 obdélníků přibližně 10×15 cm.

Než se začne voda vařit, připravíme klobásky. Každý kousek těsta uválejte a uhněťte na váleček široký asi 8 cm. Těsto je pružné, takže si nedrží úplně tvar a musíte si s ním v rukách a na podložce trochu pohrát, ale půjde to, uvidíte. Váleček položte na okraj alobalu, širší stranou k sobě. Váleček do alobalu zabalte a po stranách zakruťte jako bonbón. Až takto zabalíte všechny klobásky, udělejte do alobalu malé dírky. Já na to používám manikérské nůžky.

Všechny balíčky naskládejte na talíř, pod kterým se vám už vaří voda. Zakryjte poklicí a pomalu vařte v páře 40 minut. Jen si dejte pozor, aby se voda pod talířem během té doby neodpařila.

Hotové klobásky můžete hned rozbalit a jíst teplé nebo je zabalené uskladnit v lednici na později. Výborně chutnají i studené nebo je můžete později ohřát na páře už vybalené z alobalu.

Nejlepší příloha je pečivo a zelenina nebo vařené brambory či bramborová kaše.

Nutriční hodnoty – 1 ks (40 g)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

273 / 65

11

3

1

4 komentářů

Zanechte komentář: