Seitanové maďarské klobásky

Nejsem sice velký vyznavač rostlinných náhražek masa, ale tyhle klobásky si získaly moje srdce (žaludek) hned na první ochutnání! Ostatně, kdo říká, že to musí být náhražka za maso. Já mám prostě seitan ráda a to, že je připravený ve tvaru válečku a s paprikovou příchutí, jako to jiní dělají s masem (o tom původu a složení by se dalo diskutovat), to je mi v celku jedno 🙂

Pro mě je to skvělý a levný zdroj bílkovin bez tuku, který chutná výborně!

Párkrát jsem ochutnala takové ty klobásky, buřtíky nebo párky, které prodávají v rostlinné variantě, ale nikdy mě to moc nezaujalo. Zaprvé, cena je nehorázně vysoká a tyto výrobky bývají překořeněné a až moc se snaží napodobit své originální masové protějšky. Jelikož se jim to ale většinou moc nedaří, je zákazník spíš zklamaný a lituje těch utracených peněz. Navíc všechny tyhle výrobky jsou zpravidla dost tučné a plné soli. To už se moc o zdravé a dietní stravě nedá mluvit.

No ale pokud přece občas zbystříte, když projdete kolem stánku s klobásami, třeba na fotbalovém stadionu a váš nos nasaje tu vůni, která vás vábí, tohle bude něco pro vás! Anebo jen prostě jako já máte rádi seitan a chcete zkusit nějakou novinku. Či si prostě chcete něco namáčet do hořčice a zajídat to chlebem 🙂 V každém případě si myslím, že vám moje klobásky taky zachutnají 😉

seitanove-klobasky

10 malých klobásek, příprava 10 minut, vaření 40 minut

  • 120g pšeničné bílkoviny
  • 20g lahůdkového droždí
  • 2/3 čl česnekového prášku
  • 2/3 čl cibulového prášku
  • 1/2 čl pepře
  • 1 čl uzené sladké papriky
  • 1 čl uzené pálivé papriky
  • 3/4 čl soli
  • 140 ml vody
  • 50g rajčatového protlaku
  • 1 větší čl hrubozrnné hořčice
  • 20g mandlového másla (tahinikešuarašídového másla,...)
  • madarske-klobasky-vegan

    Všechny suché ingredience z prvního odstavce dáme do misky a dobře pomícháme. Ve druhé misce zase smícháme všechny tekuté ingredience. Do první misky přilijeme tekutou směs a promísíme lžící. Jak se směs spojí, zapojíme ruce a pěkně to celé prohňácáme. Hněťte těsto alespoň 2-3 minuty, aby se vytvořila pěkně vlákna a vše se dobře propojilo.

    Připravte si velkou pánev, do které dejte napařovák a nalijte tolik vody, aby byl pařáček celý ponořený. Na něj ještě položte mělký talíř. Přiklopte pokličkou a dejte na plotnu.

    Těsto rozdělte na 10 kousků. Já si to dokonce vážím, abych měla jeden jako druhý. Jeden kousek vychází na 40g. Připravte si alobal, ze kterého nastříháte 10 obdélníků přibližně 10×15 cm.

    Než se začne voda vařit, připravíme klobásky. Každý kousek těsta uválejte a uhněťte na váleček široký asi 8 cm. Těsto je pružné, takže si nedrží úplně tvar a musíte si s ním v rukách a na podložce trochu pohrát, ale půjde to, uvidíte. Váleček položte na okraj alobalu, širší stranou k sobě. Váleček do alobalu zabalte a po stranách zakruťte jako bonbón. Až takto zabalíte všechny klobásky, udělejte do alobalu malé dírky. Já na to používám manikérské nůžky.

    Všechny balíčky naskládejte na talíř, pod kterým se vám už vaří voda. Zakryjte poklicí a pomalu vařte v páře 40 minut. Jen si dejte pozor, aby se voda pod talířem během té doby neodpařila.

    Hotové klobásky můžete hned rozbalit a jíst teplé nebo je zabalené uskladnit v lednici na později. Výborně chutnají i studené nebo je můžete později ohřát na páře už vybalené z alobalu.

    Nejlepší příloha je pečivo a zelenina nebo vařené brambory či bramborová kaše.

    Nutriční hodnoty – 1 ks (40 g)

    Energetická hodnota Kj / Kcal

    Bílkoviny (g) 

    Sacharidy (g)

    Tuky (g)

    273 / 65

    11

    3

    1

    O autorovi

    Kateřina Blažčíková

    Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Rara napsal:

    Přihlášená jsem,a je to nepřístupné . Proč ? Děkuji 🙁

  • Veronika Bábíková napsal:

    Dobrý den,
    mohu seitan uvařit jen na pařáčku v hrnci nebo musím udělat postup s talířem?
    Děkuji.


  • >