Pohankový knedlík

Knedlíky jsou skvělou přílohou k různým omáčkám – například ke svíčkové nebo k dušenému zelí. Tyhle lahodné pokrmy jsou důkazem toho, že česká kuchyně ve zdravém stylu není utopie. Receptů na knedlíky je mnoho. My si je tentokrát uděláme z pohanky s příměsí amarantových perliček. Výsledkem budete jistě nadšení. Jako já!

2 šišky – 4-6 porcí, příprava 10 minut, vaření celkem 60 minut

Vločky promícháme s pohankou, solí a zalijeme vroucí vodou. jen tolik, aby směs nabobtnala, ale nebyla z ní kaše. Přikryjeme talířkem a necháme stát 20 minut. Poté přendáme na pracovní desku, kterou jsme si předem pomoučnili pohankovou moukou. Vhněteme všechnu mouku a amarantové perličky. Těsto rozdělíme na dvě části, ze kterých uválíme šišky.

V hrnci s pařáčkem přivedeme vodu k varu. Na pařáček dáme pečící papír a na něj položíme knedlíky. Přiklopíme poklicí a vaříme 20 minut. Uvařené šišky přendáme na talíř a odkryté je necháme zcela vychladnout. Kdybychom je krájeli teplé, rozpadaly by se.

Po vychladnutí krájíme na kolečka. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů, plech vyložíme pečícím papírem. Knedlíky vyskládáme na plech a prohřejeme v troubě cca 8-10 minut. Díky tomuto způsobu úpravy ztratí nepříjemnou lepkavost, budou krásně držet a získají jemnou kůrčičku.

Jak už bylo řečeno. Nejlépe se hodí k omáčkám, dušenému zelí nebo špenátu se seitanem či jinou bílkovinou.

Nutriční hodnoty – 100 g

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

651 / 155

6

28

1,8

6 komentářů

Zanechte komentář: