Naložený japonský zázvor

Sushi to je opravdu moje slabost. Byla to láska na první ochutnání. Dřív jsem na něj chodila do restaurací, ale teď už si ho dělám jedině doma. Chtělo to trochu cviku, ale výsledek stojí za to. Když jsem však sháněla všechny potřebné ingredience, dívala jsem se samozřejmě i na jejich složení. Při koupi naloženého zázvoru, který přímo zbožňuji a k sushi si ho dávám vždycky extra dávku, jsem zjistila, že to není vůbec tak čistý výrobek, jak jsem si myslela. V lepších případech je "jen s cukrem a dvěma éčky". O těch horších případech, které se prodávají v supermarketech, se raději ani nebudu vyjadřovat. Umělá sladidla, barviva a konzervanty těžkého kalibru. Nechápu, proč to tam vůbec dávají. A ještě za tak nehoráznou cenu! To jsem prostě nemohla koupit. Zkusila jsem tedy doma trochu experimentovat a ke svému milému překvapení jsem zjistila, že domácí zázvor je mnohem, mnohem lepší než jakýkoli kupovaný, který jsem zatím vyzkoušela. A přitom úplně za pakatel. Takže už nikdy jinak, samozřejmě

Příprava 10 minut

  • 200g oloupaného kořene zázvoru
  • 70g třtinového cukru
  • 120ml rýžového octa
  • 1/2 čl soli
  • 2 PL šťávy z červené řepy​

Zázvor nakrouháme na co nejtenčí plátky. Dáme si v hrnci vařit vodu. Připravíme si čistou uzavíratelnou sklenici, ve které budeme zázvor skladovat, a nalijeme do ní ocet. Přidáme sůl, cukr a šťávu z řepy. Jak se začne voda v hrnci vařit, stáhneme plamen na minimum a vhodíme do něj zázvor. Povaříme 2 minuty a slijeme. Vodu nevylévejte, to by byla škoda. Přidejte do ní med a citrón a máte výborný čaj, který zažene všechny bacily a podpoří dobré trávení 😉 Povařené plátky zázvoru vložte do sklenice s octem, uzavřete a dejte vychladnout do lednice a uležet alespoň na 6 hodin. Zázvor se hezky zjemní a nasaje růžovou barvu.Pokud jde o trvanlivost, přesné údaje nemůžu poskytnout. Ovšem i po dvou týdnech stále chutnal dobře. Myslím, že naložený v octu by měl něco vydržet.

Zanechte komentář: