Domácí arašídové máslo

Pokud jste jako já milovníci arašídového másla, jistě vás potěší možnost, že si ho můžete udělat doma. Skvěle se hodí do sendvičů, na svačinu s měsíčky jablka, do omáček, dezertů a pomazánek nebo dokonce koktejlů. Obsahuje hodně bílkovin a zdravých tuků.

Co si budeme povídat, kvalitní arašídové máslo není zrovna nejlevnější záležitost.

Arašídy neboli burské oříšky – buráky, mají špatnou pověst, jelikož je na ně mnoho lidí alergických. A také především kvůli častému výskytu plísně, která produkuje rakovinotvornou látku aflatoxin.

Pokud tedy chcete skutečně kvalitní arašídové máslo, u kterého máte jistotu, že aflatoxiny neobsahuje, bez váhání kupte bio kvalitu. Tato másla jsou vyráběna z čerstvě sklizených a upražených arašídů, které procházejí přísnými kontrolami na aflatoxiny. Sklenička takového máslo však stojí kolem 80 korun.

Další možností je právě výroba vlastní domácí burské pomazánky. Budete mít radost, že jste si ho udělali sami a také něco málo ušetříte. Pytlík bio arašídů stojí ve zdravé výživě kolem 30 korun. Také vám odpadá pracné loupání. Určitě ale doporučuji koupit právě tyhle, protože ty ze supermarketu, prodávané ve velkých pytlích nebo na váhu, s velkou pravděpodobností aflatoxiny obsahují.

Říkáte si, že na to nemáte vybavení? Anebo že to je moc pracné? Možná vás překvapí, jak jednoduché a nenáročné to je. A z výsledku budete nadšení. Já jsem často nadšená tak, že skleničku vyprázdním během pár dnů 🙂

1 sklenice, příprava 15 minut

  • 400g bio nepražených arašídů
  • 1 PL medu nebo sirupu
  • 1 čl mořské nebo himalájské soli​

Jdeme na to!

Arašídy musíme nejprve opražit. Jak možná víte, arašídy nejsou ořechy, ale luštěnina. Syrové by vám moc nechutnaly a ani se nedoporučují syrové konzumovat. Až po upražení budou křehké a získají svojí typickou chuť. Upražit je můžete na pánvi nebo na plechu. V obou případech na sucho.

Pokud zvolíte pánev, trvá to opravdu jen pár minut. Opékejte je na mírném plameni a stále promíchávejte. Jakmile budou zlatavé ze všech stran a začnou vonět, máte hotovo.

Pokud je budete opékat v troubě, roztopte ji předem na 180 stupňů, rozložte buráky na plech do jedné vrstvy a vložte do rozpálené trouby. Často je hlídejte a několikrát promíchejte. Bude to trvat přibližně 10-15 minut.

Přendejte je na talířek a nechte vychladnout. Nyní přijde na řadu mixér. Potřebujete sekáček s otočným nožem. Čím vyšší výkon, tím lepší.

Pokud budete chtít "crunchy" variantu, tedy s křupavými kousky, nejprve arašídy nasekejte na hrubo. Odeberete dvě lžíce stranou.

Pokračujte v mixování dál, až získáte jemný prášek. Po každé fázi nechte mixér aspoň chvilku odpočinout, abyste ho nezavařili.

Jak budete pokračovat, začne se uvolňovat olej a tím se z prášku začnou vytvářet hrudky. Tyhle kusy se začnou držet na stěnách, takže budete muset co chvíli mixování zastavit a se sekáčkem zatřepat.

Hrudky budou větší a více kompaktní.

Jakmile přijde chvíle, že už kusy nebudou ulpívat na stěnách, ale začne se dole vytvářet kaše, kterou budete moci už kontinuálně mixovat, máte skoro vyhráno.

V tuhle chvíli přidejte sirup a sůl. Není to sice nutné, ale dodá to chuti opravdový šmrnc! Teď už jen mixujte do požadované konzistence. Záleží jen na vás, jestli chcete máslo dokonale hladké nebo může být trochu hrubší.

Když už jste s výsledkem spokojení, vmíchejte arašídové kousky, pokud jste si je na začátku dali stranou.

Burákovou pomazánku teď přendejte do připravené vyvařené sklenice a zavíčkujte. Uchovávejte ve špajzu, nebo v ledničce.

31 komentářů

Zanechte komentář: