• Domů  / 
  • Obědy
  •  /  Tofu-fazolová sekaná s žampiónovým přelivem

Tofu-fazolová sekaná s žampiónovým přelivem

Takovou tu klasickou pečenou masovou sekanou jsem nikdy nemusela. Ani jsme jí doma moc nedělali. Když jsem ale narazila na tenhle recept, obrázek mě nalákal. Docházela mi už inspirace na nedělní obědy, tak jsem se rozhodla vyzkoušet. Už jsem dřív zkoušela čočkovou sekanou, která byla sice výborná, ale nikdy mi nedržela pohromadě a rozpadala se. Na nějaký čas jsem tedy na jídla tohoto typu zanevřela.

Když jsem se rozhodla, dát sekané ještě jednu šanci s tímhle receptem, nečekala jsem nic zázračného. Ale výsledek mě velmi překvapil. Bochník se krásně krájí, drží v celku opravdu vzorně a kombinace ingrediencí a chutí je jemná a lahodná.

No a v kombinaci s žampionovou omáčkou a celozrnnou rýží basmati je to jídlo jako vyšvihnuté z nějaké nóbl restaurace. Hned po prvním ochutnání se zařadila mezi mých top 10 nejoblíbenějších jídel. Určitě jsem jí nedělala naposledy.

Jen jí začněte připravovat s předstihem, vaření a pečení se trochu protáhne. Ale nenechte se tím odradit. Vcelku je to jednoduchý recept.

Porcí 6, příprava 45 minut, pečení a vaření 120 minut

Sekaná

  • 200g oloupaného batátu
  • 1 střední cibule
  • 120g mrkve
  • 150g řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 400g tofu natural
  • 400g uvařených fazolí (bílé, červené nebo mix)
  • 2 PL rajčatového protlaku
  • 1 PL hrubozrnné hořčice
  • 2 PL sojové omáčky
  • 2 PL lahůdkového droždí
  • 1/2 PL sušené šalvěje
  • 1 PL tymiánu
  • 1/2 PL rozmarýnu
  • 1 1/2 čl soli
  • 1/2 čl mletého pepře
  • 1 čl sladké papriky
  • 75g jemných ovesných vloček​

Omáčka

  • 500g žampiónů
  • ​1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 ml vody
  • 2 čl Würzlu (sypkého zeleninového bujónu)
  • 1 PL lahůdkového droždí
  • 1 PL sojové omáčky
  • 1/2 čl tymiánů
  • 1/4 čl sušného šalvěje
  • 1/4 čl mletého pepře
  • 2 PL celozrnné mouky
  • 250ml sojového neslazeného mléka
  • 360g celozrnné rýže basmati (nebo jiné oblíbené)

Batát podusíme na páře do měkka a dáme do velké mísy. V pánvi rozehřejeme lžičku oleje a zlehka na ní osmažíme na jemno nakrájenou cibuli a na jemno nasekaný nebo nastrouhaný celer s mrkví a prolisovaný česnek. Případně podlijte trochou vody, aby se zelenina nepřipalovala. Když je zelenina měkká, přidejte do pánve fazole a šťouchadlem na brambory vše společně… no rozšťouchejte 🙂

Do mísy k podušenému batátu přidejte tofu, všechno koření a bylinky, protlak, hořčici, lahůdkové droždí a sojovou omáčku. Tyčovým mixérem vše umixujte na tuhou pastu. K té přidejte zeleninovo-fazolovou kaši a ovesné vločky. Vše důkladně pomíchejte.

Předehřejte si troubu na 200 stupňů. Než se trouba rozehřeje, směs se pěkně rozleží a vločky nabobtnají. Připravte si plech, který vyložíme pečícím papírem. Přesuneme směs na plech a mokrýma rukama z ní vytvarujeme šišku a uhladíme.

Pečeme 25 minut. Poté vyndáme, zakryjeme alobalem, aby se kůrka nespálila, a pečeme dalších 20-30 minut. Když sekanou vyndáme z trouby, necháme jí ještě 10 minut vychladnout a až poté krájíme.

Mezitím, co se sekaná peče, máme čas připravit si přílohu a omáčku. Rýži uvaříme dle návodu na obalu.

Na lžíci oleje orestujeme cibuli. Když zezlátne, přidáme žampióny nakrájené na plátky a prolisovaný česnek. 3 minuty restujeme. Pak přidáme všechny bylinky, wurzl, sojovou omáčku, lahůdkové droždí a sojové mléko, ve kterém jsme rozkvrdlali mouku. Za stálého míchání povaříme do změknutí hub cca 15 minut. Uvařenou omáčku přendáme do mixéru a rozmixujeme úplně dohladka. Použít můžeme i ponorný tyčový mixér. Jen to dá trochu víc práce.

Hotové plátky sekané rozložíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s rýží ozdobenou petrželkou.

Nutriční hodnoty – 100 g (sekaná)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

565 / 134

9,4

16

3,5

Nutriční hodnoty – 100 g (omáčka)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

185 / 44

3,4

6

0,8

Původní recept z Vegan fat free kitchen.

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.