Obědy Obědy Sdílet 3 Tweet Pin 5 Sdílet 0 Takovou tu klasickou pečenou masovou sekanou jsem nikdy nemusela. Ani jsme jí doma moc nedělali. Když jsem ale narazila na tenhle recept, obrázek mě nalákal. Docházela mi už inspirace na nedělní obědy, tak jsem se rozhodla vyzkoušet. Už jsem dřív zkoušela čočkovou sekanou, která byla sice výborná, ale nikdy mi nedržela pohromadě a rozpadala se. Na nějaký čas jsem tedy na jídla tohoto typu zanevřela.Když jsem se rozhodla, dát sekané ještě jednu šanci s tímhle receptem, nečekala jsem nic zázračného. Ale výsledek mě velmi překvapil. Bochník se krásně krájí, drží v celku opravdu vzorně a kombinace ingrediencí a chutí je jemná a lahodná.No a v kombinaci s žampionovou omáčkou a celozrnnou rýží basmati je to jídlo jako vyšvihnuté z nějaké nóbl restaurace. Hned po prvním ochutnání se zařadila mezi mých top 10 nejoblíbenějších jídel. Určitě jsem jí nedělala naposledy.Jen jí začněte připravovat s předstihem, vaření a pečení se trochu protáhne. Ale nenechte se tím odradit. Vcelku je to jednoduchý recept. Porcí 6, příprava 45 minut, pečení a vaření 120 minutSekaná200g oloupaného batátu1 střední cibule120g mrkve150g řapíkatého celeru2 stroužky česneku400g tofu natural400g uvařených fazolí (bílé, červené nebo mix)2 PL rajčatového protlaku1 PL hrubozrnné hořčice2 PL sojové omáčky2 PL lahůdkového droždí1/2 PL sušené šalvěje1 PL tymiánu1/2 PL rozmarýnu1 1/2 čl soli1/2 čl mletého pepře1 čl sladké papriky75g jemných ovesných vločekOmáčka500g žampiónů1 střední cibule2 stroužky česneku400 ml vody2 čl Würzlu (sypkého zeleninového bujónu)1 PL lahůdkového droždí1 PL sojové omáčky1/2 čl tymiánů1/4 čl sušného šalvěje1/4 čl mletého pepře2 PL celozrnné mouky250ml sojového neslazeného mléka360g celozrnné rýže basmati (nebo jiné oblíbené) Batát podusíme na páře do měkka a dáme do velké mísy. V pánvi rozehřejeme lžičku oleje a zlehka na ní osmažíme na jemno nakrájenou cibuli a na jemno nasekaný nebo nastrouhaný celer s mrkví a prolisovaný česnek. Případně podlijte trochou vody, aby se zelenina nepřipalovala. Když je zelenina měkká, přidejte do pánve fazole a šťouchadlem na brambory vše společně… no rozšťouchejte 🙂Do mísy k podušenému batátu přidejte tofu, všechno koření a bylinky, protlak, hořčici, lahůdkové droždí a sojovou omáčku. Tyčovým mixérem vše umixujte na tuhou pastu. K té přidejte zeleninovo-fazolovou kaši a ovesné vločky. Vše důkladně pomíchejte.Předehřejte si troubu na 200 stupňů. Než se trouba rozehřeje, směs se pěkně rozleží a vločky nabobtnají. Připravte si plech, který vyložíme pečícím papírem. Přesuneme směs na plech a mokrýma rukama z ní vytvarujeme šišku a uhladíme.Pečeme 25 minut. Poté vyndáme, zakryjeme alobalem, aby se kůrka nespálila, a pečeme dalších 20-30 minut. Když sekanou vyndáme z trouby, necháme jí ještě 10 minut vychladnout a až poté krájíme.Mezitím, co se sekaná peče, máme čas připravit si přílohu a omáčku. Rýži uvaříme dle návodu na obalu.Na lžíci oleje orestujeme cibuli. Když zezlátne, přidáme žampióny nakrájené na plátky a prolisovaný česnek. 3 minuty restujeme. Pak přidáme všechny bylinky, wurzl, sojovou omáčku, lahůdkové droždí a sojové mléko, ve kterém jsme rozkvrdlali mouku. Za stálého míchání povaříme do změknutí hub cca 15 minut. Uvařenou omáčku přendáme do mixéru a rozmixujeme úplně dohladka. Použít můžeme i ponorný tyčový mixér. Jen to dá trochu víc práce.Hotové plátky sekané rozložíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s rýží ozdobenou petrželkou. Nutriční hodnoty – 100 g (sekaná) Energetická hodnota Kj / Kcal Bílkoviny (g) Sacharidy (g) Tuky (g) 565 / 134 9,4 16 3,5 Nutriční hodnoty – 100 g (omáčka) Energetická hodnota Kj / Kcal Bílkoviny (g) Sacharidy (g) Tuky (g) 185 / 443,4 6 0,8 Původní recept z Vegan fat free kitchen.