Svíčková omáčka se seitanem

Je jen málo jídel, o kterých byste mohli říct, že jsou více české, než svíčková na smetaně s kynutým knedlíkem a brusinkami. I když si většinou pod tímhle pojmem představíte flákotu a super tučné a kalorické jídlo, jde to udělat i jinak. Bez masa, zdravě a přesto s téměř stejným chuťovým zážitkem, tak tradičním, jak má být.

Pokud se chystáte pozvat na oběd masojedlíky a chcete je opravdu potěšit a překvapit zdravým veganským obědem, tohle bude trefa do černého!​

Porce 4-5, příprava 30 minut, pečení 2-3 hodiny, vaření 20 minut

  • 2 velké mrkve (320g)
  • 3/4 celeru (475g)
  • 1 menší kořenová petržel (100g)
  • 1 velká cibule (130g)
  • 5 bobkových listů
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 kuličky černého pepře
  • 1 čl tymiánu
  • 1/2 čl sušeného mletého zázvoru
  • 1 PL Würzlu (polévkové koření)
  • 1 balení ovesné smetany
  • 5 PL celozrnné pšeničné mouky
  • 9 hrnků vodyšťáva z 1/2 citrónu
  • 2 balení seitanu speciál​

Všechnu zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Dáme do pekáče společně se vším kořením a dvěma hrnky vody a pečeme při 180 stupních do změknutí zeleniny. Buďte trpěliví a opravdu pečte zelenu pozvolna. Občas promíchejte a když se voda odpaří, přidejte další 2 hrnky vody. Zelenina se bude péct přibližně 2,5 hodiny.

Ke konci pečení si rozložte na plech pečící papír a nakrájejte na kousky seitan, který na plech rozložte. Zeleninu vyndejte z trouby a nechte jí zapnutou. Vyndejte všechno koření, zeleninu přendejte do hrnce, přilijte 5 hrnků vody a důkladně rozmixujte. Ve smetaně rozkvrdlejte mouku a vlijte k omáčce do hrnce. Promíchejte a povařte 20 minut pod pokličkou. Omáčku občas promíchejte. Na konci vypněte plamen, přidejte šťávu z citrónu a podle chuti přidejte zeleninové koření würzl.

Zatímco vaříte omáčku, vložte do trouby propéci seitan, aby byl pěkně křupavý.

Hotovu omáčku podávejte s křupavým seitanem, houskovým nebo pohankovým knedlíkem (na obrázku – recept brzy) a brusinkovým kompotem.

Nutriční hodnoty – 100 g omáčky

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

189 / 45

1

6,4

1,6

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>