• Domů  / 
  • Obědy
  •  /  Pohankové ovocné knedlíky s kešu krémem

Pohankové ovocné knedlíky s kešu krémem

Ne každý holduje sladkým obědům, ale ovocné plněné knedlíky,… Ty snad nikdo neodmítne! A pokud máte raději k obědu zeleninu, nic vám nebrání připravit si je k snídani 🙂 Tak to dělám i já.

Pohankové těsto má právě tu výhodu, že krásně drží i bez vajec. Má jemnou chuť, je bez lepku a obsahuje mnoho cenných látek. Především rutin. Dále také vápník, fosfor a draslík. Pyšní se i celkem nemalým obsahem bílkovin – 13g ve 100g!

Je dobře, že se v dnešní době opět dostává na náš stůl, protože nám má opravdu co nabídnout. Také jsem se na ni nejdřív dívala váhavě, ale teď jí zařazuji do jídelníčku pravidelně a moc jsem si jí oblíbila.

Ovoce do knedlíků můžete použít, jaké máte rádi, anebo které zrovna přebývá u vás v ledničce. Nejlepší jsou letní meruňky, švestky nebo jahody. Ale klidně, pokud dostanete na knedlíky chuť i v zimě, vyzkoušejte třeba jablíčka nebo banán. Pošmáknete si zrovna tak.

Samotné knedlíky by však byly trochu nudné. Takže to chce ještě něčím doplnit. Je Vám asi jasné, že máslo, cukr, smetanu a tvaroh vám nedoporučím. Mám totiž něco mnohem lepšího!

Omastit můžete knedlíčky ořechovým olejem (lískový, mandlový, kokosový, vlašský) nebo kokosovým máslem (tuhá část v plechovce vychlazeného kokosového mléka). Pokud chcete knedlíky bez přidaného tuku, na oslazení použijte med nebo sirup, který nahradí i omaštění. Na posypku použijte třeba mák nebo mleté ořechy. Hodí se taky tofu tvarůžek.

V následujícím receptu Vám prozradím moji vlastní dokonalou recepturu. S touhle kombinací každému vytřete zrak a olizovat se budete až za ušima.

Takže utřete si slinu a jdeme na to!

4-5 porcí – 16 knedlíků, příprava 30 minut + vaření 1 hodina

Knedlíky

  • 120g pohanky lámanky
  • 500ml ovesného mléka
  • 100 + 40g pohankové mouky
  • 400g ovoce

Posypka

  • 10 Pl kukuřičné instantní kaše
  • 5 čl strouhaného kokosu
  • 4 čl 100% kakaa

Omáčka

  • 2 střední jablka
  • 4 PL medu nebo sirupu​

​Krém

  • 150g kešu natural
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 50ml vody
  • 1 PL medu nebo sirupu​

Kešu oříšky namočíme předem minimálně na 4 hodiny do vody. Pohanku dáme do hrnce, zalijeme mlékem a pod pokličkou přivedeme pomalu k varu. Povaříme jen 2 minuty a necháme pohanku nabobtnat 40 minut. Já jí vařím v rýžovaru, takže jen přepnu na program "keep warm". Pokud rýžovar nemáte, zabalte hrnec do deky a nechte na teplém místě stát.

Po uplynulé době vmícháme mouku. 40g si necháme na pracovní desku. Těsto necháme zchladnout, aby bylo alespoň vlažné. Já si ho připravuji večer, přes noc ho nechám uležet v ledničce a knedlíky vařím až druhý den. Ale není to nutné.

Připravíme si ovoce na kousky, které budeme schovávat do pohankového kabátku. Těsto rozválíme na pomoučněné pracovní desce a uděláme z něj šišku. Tu rozdělíme na čtvrtiny, znovu utvoříme válečky a znovu rozdělíme na čtvrtiny. Z každého kousku uděláme placičku a zabalíme do něj ovoce. Pomocí dlaní vyválíme kuličku a obalíme ji v mouce.

Vodu ve velkém hrnci přivedeme k varu a kuličku po kuličce opatrně vhodíme do vroucí vody. Nejprve prvních 8 ks a druhou polovinu v druhé várce. Hned přiklopíme poklicí a vaříme 9 minut.

Mezitím si připravíme posypku smícháním všech ingrediencí. A také omáčku – jablíčka oloupeme, nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme a rozmixujeme s medem. Stejně tak připravíme kešu krém – oříšky slijeme, přidáme do misky citrónovou šťávu, vodu, med a rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém.

Uvařené knedlíky vylovíme a přendáme na čistý talíř. Zde je necháme okapat a maličko oschnout 3 minuty. Pak je rozdělíme na talíře, polijeme jablečnou omáčkou, posypeme posypkou a na každý knedlík navrstvíme krém.

No a teď – s chutí do toho!

Nutriční hodnoty – 1 knedlík (samotný)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

437 / 104

3,2

20

1,1

Nutriční hodnoty – 100 g (kešu krému)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

1344 / 320

7,6

3,9

23

3 komentářů

Zanechte komentář: