Pohankové čevabčičí s cibulovo-hořčičným dipem

Čevabčiči je takový karbanátek na šišatý způsob. A jak se říká, jí se i očima, takže i taková malá změna přináší vítané zpestření. Klasické čevabčiči se dělá z mletého masa. My ho však budeme dělat čistě rostlinné, a to z pohanky, robi masa, což je bílkovinová náhražka masa z obilovin, čočky a červené řepy. Možná to zní dost nevídaně, ale určitě budete výsledkem mile překvapení. Jako příloha se nejlépe hodí brambory, kyselé okurky, čerstvá zelenina a chybět nesmí cibulovo-hořčičný dip, který tomu všemu dodá patřičný šmrnc!

Porce 4 (20 šišek), příprava 30 minut

Čevabčiči

  • 80g pohanky lámanky
  • 1 PL lněného semínka
  • 80g žluté čočky
  • 140g robi nudliček (plátků)
  • 50g rajského protlaku
  • 3 stroužky česneku
  • 3 PL pohankové mouky
  • 1 PL dijonské hořčice
  • 1/2 červené řepy (střední)
  • 1/4 čl pepře
  • 1/2 čl majoránky
  • 1/4 čl mleté papriky
  • 1/4 čl kmínu
  • 1 čl sušené cibule
  • 1 čl soli
  • kukuřičná strouhanka

Dip

  • ​300g bílého sojové jogurtu
  • 2 PL hořčice
  • 1 cibule
  • 1/2 čl soli

Pohanku smícháme s lněným semínkem a předem ji namočíme jen tak, aby nabobtnala. Stačí na 2 hodiny. Čočku uvaříme doměkka až mírně rozvaříme a robi nameleme na mlýnku na maso nebo na jemno nakrájíme. Prolisujeme česnek, řepu nastrouháme nahrubo a uvařenou čočku rozmačkáme vidličkou na kaši. Všechny ingredience kromě kukuřičné strouhanky smícháme v míse do hustého těsta. Vlhkýma rukama tvoříme šišky, které obalujeme v kukuřičné strouhance. Pečeme na pečícím papířu v troubě na 220 stupňů 15 minut. V půlce otočíme.

Mezitím, co se čevabčiči peče, připravíme si dip. Cibuli nasekáme na hodně jemno, smícháme s jogurtem, solí a hořčicí.

Podáváme s kyselými okurkami nebo kysaným zelím, vařenými bramborami a čerstvou zeleninou. Na obrázku je navíc ještě hrachová kaše pro velké jedlíky jako jsme třeba my 🙂

Nutriční hodnoty – 1 ks čevabčiči (1 šiška)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

200 / 47,5

3,5

7,5

0,4

Nutriční hodnoty – 100 g (hořčičný dip)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

213 / 50,7

3,4

4,1

1,6

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Karla napsal:

    Exkluzivní! Dnes jsme měli k obědu… 😀


  • >