• Domů  / 
  • Obědy
  •  /  Plněné paprikové lusky s rajskou omáčku a polentovým knedlíkem

Plněné paprikové lusky s rajskou omáčku a polentovým knedlíkem

Máte chuť udělat si k nedělnímu obědu něco tradičně českého a přitom neslevovat na tom, aby to bylo zdravé a veganské? Máme pro Vás tip na plněné paprikové lusky, po kterých se Vám budou dělat boule za ušima 🙂 Tato specialitka má minimum tuku a kalorií, ale zároveň nasytí i to nejhladovější chlapisko.

Porce 4, příprava 60 minut

Paprikové lusky

  • 4 středně velké bílé papriky
  • 75g jemných ovesných vloček
  • 75g bílé rýže basmati
  • 20g lahůdkového droždí
  • 20g slunečnicových semínek
  • 10g sušené zeleniny (mrkev, cibule, petrželka)
  • 1čl soli
  • 100g domácího seitanu
  • 1/4 čl mletého hořčičného semínka
  • 1/4 čl pepře
  • 1/4 čl mleté papriky
  • 1/4 čl chilli
  • 4 PL oleje
  • 2 PL sojové omáčky

Rajská omáčka

  • 120g rajčatového protlaku
  • 250g rajčatového pyré
  • 50g kukuřičného sirupu
  • 3 PL celozrnné mouky
  • 1/2 čl zeleninového koření
  • 1 PL lahůdkového droždí
  • 1/2 čl sušené cibule
  • 1/4 čl sušeného česneku
  • 1 čl pikantního koření na brambory (nemusí být)​
  • 1 polentový knedlík

Nejprve si připravíme papriky, ty se budou dělat nejdéle. Mezitím ve velké míse smícháme vločky, sůl, lahůdkové droždí, slunečnicová semínka, sušenou zeleninu a zalijeme půl hrnkem horké vody, důkladně promícháme a přiklopíme talířem a necháme 10 minut odstát. Mezitím uvaříme rýži do měkka. Papriky omyjeme, odkrojíme vršky a vydlabeme semínka. Seitan nakrájíme na drobounké kostičky a promísíme s 2 lžícemi oleje a kořením. Na pánvi orestujeme dozlatova a promícháme s ovesnou směsí a uvařenou rýží. Bude taková tužší, ale nebojte se, je to tak správně. Předehřejeme si troubu na 190 stupňů a papriky naplníme připravenou směsí. Důležité je dobře je napěchovat až do špiček a na těsno. Naplněné papriky potřeme mašlovačkou 2 lžícemi oleje smíchanými s 2 lžícemi sojovky a vložíme do pekáčku, do kterého dáme na dno asi centimetr vody. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 45 minut. Hlídáme, aby se voda neodpařila a papriky nespálily. Asi v půlce pečení je otočíme a pomažeme i z druhé strany.

Zatímco se pečou papriky, uvaříme omáčku. V rendlíku smícháme rajský protlak s pyré, všechno koření a přivedeme k varu. V malé misce si smícháme mouku s 1/2 hrnkem vody a vlijeme do omáčky. Povaříme asi 10 minut. Do horké omáčky nakonec přimícháme sirup a máme hotovo. Už jen na páře ohřejeme polentový knedlík nakrájený na kolečka a společně podáváme 1 papriku, knedlíky pokapané výpekem z paprik, doplněné omáčkou. Knedlíků nemusíte dávat mnoho, náplň paprik je docela sytá, stačí 4 kolečka. Ale pokud máte doma velké jedlíky, přidejte knedlíků i omáčky klidně víc.

Dobrou chuť! 🙂

Nutriční hodnoty – paprikové lusky (100g)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

373 / 89

5

10

2

Nutriční hodnoty – omáčka (100g)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

298 / 70

1

1

0

Nutriční hodnoty – polentový knedlík (100g)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

290 / 69

2

20

0

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>