• Domů  / 
  • Obědy
  •  /  Plněné batáty s blanšírovanými fazolkami

Plněné batáty s blanšírovanými fazolkami

Už jste objevili kouzlo batátů? Jsou podobné těm našim českým bramborám, jen mají nasládlou chuť, proto se jim také říká sladké brambory. Díky vysokému obsahu karotenu, mají oranžovou barvu. Jejich nasládlost dělá pokrmy z nich exotickými a velice příjemně zpestří Váš jídelníček. Jak nutričně, tak chuťově. Vyzkoušejte náš recept, který lichotí jak mlsnému jazýčku, tak i oku a krásně se bude vyjímat v poledne na nedělním stole.

Porce 2, příprava 30 minut + 70 minut pečení

  • 1 velký batát
  • 130g uzeného tofu
  • šálek uvařených fazolí adzuki
  • 75g hedvábného tofu
  • ½ čl sladké papriky
  • ½ čl tymiánu
  • ½ čl oregana
  • ½ čl bazalky
  • špetka pepře
  • ½ čl soli
  • 1čl citrónové šťávy
  • 1 PL sezamového oleje​
  • 300g fazolových lusků
  • 3 stroužky česneku

Brambory omyjeme, zabalíme do alobalu a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů 30 minut jen na mřížce. Sundáme alobal a pečeme dalších 20 minut.

Mezitím si připravíme náplň. Uzené tofu nakrájíme na malé a tenké nudličky, či kostičky a smícháme v míse s fazolemi. Hedvábné tofu rozmačkáme vidličkou společně s citrónovou šťávou, kořením a solí. Vmícháme k tofu s fazolemi.

Nožem opatrně zkontrolujeme, jestli je už brambora dobře propečená a měkká i uvnitř. Ale pozor, ať moc neponičíte slupku. Poté jí necháme chvíli zchladnout a opatrně rozpůlíme podélně. Vydlabeme dužinu a snažíme se na slupce trochu dužiny nechat. Dužinu rozmačkáme vidličkou a promísíme se směsí na náplň, kterou následně napěchujeme do připravených lodiček, které vznikly ze slupky brambory. Potřeme olejem a dáme na plech vyložený pečícím papírem nebo také potřený olejem. Pravděpodobně nám nějaká náplň zbyde. Přimícháme do ní trochu kukuřičné strouhanky a vytvoříme karbanátky, které přidáme na plech. Vše pečeme na 200 stupňů cca 20 minut.

Mezitím si podusíme fazolky v pánvi a těsně před tím, než jsou měkké, přidáme prolisovaný česnek na ovonění. Dosolíme dle chuti.

Plněné batáty a karbanátky podáváme s fazolkami, tzaziky dipem a čerstvou zeleninou či salátem.

Dobrou chuť 😉

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>