• Domů  / 
  • Obědy
  •  /  Pečený batát s bylinkovým žervé

Pečený batát s bylinkovým žervé

Batáty jsem si v poslední době velice oblíbila. Jednak jsou to teď společně s rýží a fazolemi jediné sacharidy, které před soutěží jím, a jednak mi moooc zachutnaly. Mám ráda potraviny, které mají sami o sobě výraznou a specifickou chuť. Ta nasládlá batátová si mě získala. Už jen ten název – batáty, zní tak nějak noblesně 🙂 No a ještě díky obsahu karotenoidů mají krásnou jasně oranžovou barvu, která září na talíři. No a jí se přece i očima 🙂

Mám ráda jednoduché recepty. A tenhle mezi ně rozhodně patří. Jen je třeba počítat s trochu delší dobou pečení. Ale když si dáte batáty do trouby, můžete si jít v klidu dělat jinou práci a nemusíte se o nic starat.

Tento pokrm je dietní, ale zároveň skvěle zasytí. Dodá vám kvalitní sacharidy a bílkoviny zároveň. Naprosto ideální jídlo po vydatném tréninku.

Proce 2, příprava 10 minut, pečení 1h 15 minut

  • 2 střední batáty (2 x 250g)
  • 1 balení 200g tofu natural
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1/2 bílé cibulenasekané čerstvé bylinky – pažitka, petrželka, bazalka,..
  • sůl, pepř

Předehřejeme troubu na 200 stupňů. Batáty omyjeme a zabalíme do dvou vrstev alobalu. Každý zvlášť. Necháme je péct přímo na mřížce 50-60 minut. Otestujte propíchnutím nožem. Když jsou už hezky měkké, vyndáme je a necháme ještě zabalené v alobalu dojít alespoň 15 minut.

Mezitím si připravíme přílohu a žervé. Tofu, citrónovou šťávu, sůl, cibuli a pepř dáme do misky a rozmixujeme na krém. Vmícháme nasekané bylinky. Jako příloha se nejlépe hodí fazolky na česneku nebo čerstvý salát.

Rozbalíme opatrně batát z alobalu, přendáme ho na talíř a podélně nakrojíme hlubokou rýhu. Opatrně ho rozevřeme, uvnitř posolíme a naplníme připraveným bylinkovým krémem z tofu.

Tip: Pokud chcete jídlo ještě o level povýšit, posypte plněný batát na sucho opečenými kešu oříšky a nasekanou jarní cibulkou.

Přidáme přílohu a podáváme.

Nutriční hodnoty – 1 porce (360 g)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

1277 / 304

21

42

8

Recept inspirovaný z GoodMoodSpoon

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>