• Domů  / 
  • Obědy
  •  /  Pečené tofu se zeleninou a thajskou arašídovo-kokosovou omáčkou

Pečené tofu se zeleninou a thajskou arašídovo-kokosovou omáčkou

Skvělé thajské jídlo pro milovníky rýže a zeleniny, které je celkem jednoduché. Kombinace kokosu a arašídů v podobě slané krémové omáčky je prostě neodolatelná.

2-3 porce, příprava 1 hodina

Tofu

  • ​1 balení tofu natural
  • 1 PL zeleninového vývaru
  • 1 PL sojové omáčky
  • 1/4 dýně hokaido
  • 1/4 brokolice
  • 6 růžiček růžičkové kapusty
  • 1 PL kokosového oleje

Omáčka

  • 4 lžíce arašídového másla (křupavé je nejlepší)
  • 2 PL strouhaného kokosu
  • 1 šálek neslazeného sojového mléka
  • 3/4 šálku zeleninového vývaru
  • 2 PL bramborového škrobu
  • 1 PL sweet chilli omáčky
  • 1 PL limetkové šťávy
  • 12 lístků čerstvé bazalky
  • 1 PL sojové omáčky​
  • 150g rýže jasmínové nebo basmati​

Rýži uvaříme podle návodu. Dýni nakrájíme na měsíčky i se slupkou. V pekáčku jí promícháme se solí a kokosovým olejem, pokapeme vodou a necháme na 180 péct v troubě do měkka. Trvá to asi 20 minut. Mezitím nakrájíme tofu na trojúhelníčky, které necháme marinovat s 1 lžící sojovky a 1 lžící zeleninového vývaru. Troubu necháme roztopenou. Na plech rozložíme pečící papír a na něj tofu trojhránky. Pečeme 10 minut z jedné strany a 10 minut z druhé. Mezitím na páře podusíme brokolici rozdělenou na růžičky a přepůlené kapustičky, posolíme. Na čisté pánvi rozpustíme arašídové máslo, zbylé ingredience na omáčku kromě bazalky a limetové šťávy promícháme v misce metličkou a vlijeme k arašídovému máslu. Necháme probublávat do zhoustnutí omáčky. Stáhneme z plamene, přimícháme nasekanou bazalku a limetkovou šťávu.

Na talíř rozložíme zeleninu, na kterou položíme tofu, doplníme rýží a zalijeme omáčkou. Ozdobíme lísky bazalky.

Nutriční hodnoty – omáčka (100g)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

661 / 157

5

4

12

Inspirovala jsem se z receptu z Vegan FatFree Kitchen. Naleznete ho ZDE.

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>