• Domů  / 
  • Obědy
  •  /  Kuskus se sušenými rajčaty s pečenou řepou a tempehem

Kuskus se sušenými rajčaty s pečenou řepou a tempehem

Červená řepa je prospěšná především pro krve tvorbu. Dokonce se používá i po chemoterapické léčbě. Kuskus obsahuje hodně vlákniny a polysacharidů, takže Vám zajistí postupné uvolňování během dne, zvláště pak před namáhavým tréninkem. Fazole a tempeh jsou bohaté na bílkoviny, které podporují regeneraci a budování svalů. No o celé dohromady to chutná prostě skvěle

Porce 2, příprava 15 minut, pečení 45 minut

  • 1,5 velké červené řepy
  • 1 PL sezamového oleje​
  • 70g celozrnného kuskusu
  • 150g uvařených bílých fazolí
  • 2 PL slunečnicových semínek
  • 3 PL lahůdkového droždí
  • 1 čl zeleninového koření
  • 30g hrášku
  • 4 sušená rajčata v oleji
  • 1 balení tempehu natural (jako obměnumůžete použít seitan natural)
  • 2 PL sojové omáčky
  • 2 PL lžíce sezamového oleje

Předehřejeme troubu na 200 stupňů, oloupeme řepu a nakrájíme jí na větší kostky. Dáme do pekáčku, pokapeme olejem, posolíme, podlijeme troškou vody, promícháme a necháme v troubě péct asi 45 minut. V průběhu kontrolujeme, občas promícháme a podlíváme vodou. Ale vždy jen tolik, aby nebylo dno suché.

Tempeh nakrájíme na plátky, a obalíme je v marinádě z oleje, sirupu a sojovky. Necháme odpočívat v ledničce než si připravíme kuskus a dopeče se řepa. Následně ho opečeme na pánvi potřené olejem z obou stran dozlatova.

Kuskus promícháme v misce se zeleninovým kořením, solí, lahůdkovým droždím, zalijeme vroucí vodou, promícháme a hned přiklopíme talířkem. Necháme ho nabobtnat asi 15 minut. Pokud je ještě tvrdý a slepený, přidáme ještě trochu vroucí vody. Pak přimícháme fazole, pokrájená sušená rajčata, semínka a hrášek. Před podáváním celou směs prohřejeme na pánvi.

Když se nám dopekla řepa, tempeh je opečený a kuskus ohřátý, rozdělíme všechno na talíře a dozdobíme čerstvou zeleninou.

Nutriční hodnoty – kuskusová příloha (100g)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

636 / 194

8

21

4

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>