• Domů  / 
  • Obědy
  •  /  Kapustové závitky s rajčatovo-paprikovou majdou

Kapustové závitky s rajčatovo-paprikovou majdou

Pšeničná bílkovina je opravdu úžasná věc. Od té doby, co jsem jí objevila, s ní experimentuji a už jsem si vytvořila celou řadu vynikajících receptů, ke kterým se pořád stále ráda vracím, a jsou teď mými osobními poklady 🙂

Kdo pšeničnou bílkovinu nezná, tak je to prostě a jednoduše mouka zbavená škrobu – 75-80% protein bez tuků s minimem sacharidů. Což je pro ty, kteří si hlídají linií a zároveň chtějí budovat svaly, jako já, velmi zajímavá informace 😉

Z téhle pšeničné bílkoviny se běžně vyrábí takové to rostlinné masíčko, kterému se říká seitan. Ale vyřádit se s ní můžete všelijak – klobásky, steaky, řízky, párky, dokonce i na sladko vafle, koláčky, placky,.. Možností je nespočet, záleží jen na vaší kreativitě.

400g sáček tohohle zázraku vám vystačí cca na 1150g hotového masíčka a vyjde vás na pouhých 49 Kč. Parádička, že?

Koupit jí můžete ZDE.

Já jsem pro Vás dnes připravila jeden další takový tip, jak pšeničnou bílkovinu využit a uvařit z ní noblesní oběd, na kterém si všichni pochutnají 😉

4 porce, příprava 20 minut, vaření, pečení 40 minut

  • 4 větší kapustové listy

Seitan:

Omáčka:

  • 4 velká rajčata
  • 1 červená paprika
  • 2 velké cibule
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 čl třtinového cukru (já použila 5 kapek stevie)
  • 1 vrchovatá PL ovesných vloček
  • 240g celozrnné rýže basmati

Do velkého hrnce dáme vařit vodu. U kapustových listů seřízneme zbytnělou část stvolu, aby se nám s nimi lépe pracovalo (jako na obrázku níže). Dáme je do hrnce a vaříme pod poklicí 7 minut.

Mezitím si připravíme náplň. V misce smícháme všechny suché ingredience na seitan a ve druhé všechny mokré. Ty pak spojíme dohromady a dobře prohněteme. Rozdělíme těsto na 4 díly, které vytvarujeme do cca 5 cm širokých špalíčků. Ty zabalíme do kapustových listů dle obrázku. Já do nich pro jistotu nakonec ještě zapíchla špejli.

Troubu rozehřejme na 200 stupňů. Dno pekáčku zlehka vytřeme olejem a naskládáme do něj závitky. Na dno nalijeme ještě cca 1,5 cm vody a dáme do trouby na 40 minut. V průběhu pečení otáčíme a dolíváme vodu, aby se nám závitky nespálily.

Zatím co se závitky pečou, uvaříme si rýži v dvojnásobném množství osolené vody. A připravíme omáčku. Cibuli nasekáme na jemno a podusíme v hluboké pánvi do poloměkka. Pak přidáme lžičku oleje a zlehka orestujeme. Přidáme nasekanou zbylou zeleninu, koření a prolisovaný česnek a dusíme pod pokličkou na mírném plameni 20 minut. Průběžně promícháváme. Na závěr vyndáme koření a odebereme polovinu zeleninové směsi, do které přidáme vločky a rozmixujeme. Vrátíme zpět do pánve a ještě 2 minuty povaříme. Vypneme plamen a dochutíme omáčku sojovkou a cukrem (stévií).

Hotové závitky přendáme na talíře (případně vyndáme špejli), podlijeme omáčkou a podáváme s rýží.

Nutriční hodnoty – 1 porce

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

1877 / 447

34,2

71,4

3,2

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.