Italský talíř

Lilek, rajčata, olivy,… to nejlepší co můžete v italském jídle hledat je tahle skvělá zelenina (a ovoce). A abychom to měli zdravější a navíc dietnější, místo klasických těstovin si přidáme ještě jednu další porci zeleniny – špagetovou dýni! Pokud jste jí do teď nedůvěřivě obcházeli obloukem, určitě se odvažte jí vyzkoušet. Je vynikající, obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů a jen malounko kalorií. A chutná senzačně.

Tenhle italský talíř je skvělá souhra chutí, tvořený jen zdravými přírodními potravinami, které dodají vašemu tělu potřebné živiny, a vy si skvěle pochutnáte.

lilek-a-dynove-spagety-se-sojovou-smesi

2 porce, příprava 45 minut, vaření 60 minut

  • 1/2 velké špagetové dýně
  • 1 velký lilek
  • 100 g sojového granulátu
  • 2/3 kostky zeleninového bujónu
  • 1 konzerva krájených rajčat (400 g)
  • 60 g sušených rajčat v oleji
  • 50 g zelených a černých oliv
  • 4 čl olivového oleje
  • 1 čl oregána
  • 1 malá čl sušeného česneku
  • 1-2 čl sojové omáčky
  • 1/2 velkého avokáda
  • šťáva z citrónu
dynove-spagety-se-sojovou-smesi-a-olivami

Z dýně vydlabeme semínka a dáme jí péct na 200 stupňů do trouby na plech rozříznutou částí dolů asi na 30 min.

Lilek nakrájíme na 1 cm silná kolečka, posolíme z obou stran a necháme ho vypotit také 30 min.

Bujón zalijeme 600 ml horké vody, aby se rozpustil, a vmícháme sojový granulát. Přikryjeme talířem a necháme nabobtnat, dokud se neupeče dýně a nevypotí lilek. Následně ho v sítku důkladně vyždímáme, abychom odstranili všechnu přebytečnou vodu.

Lilek osušíme důkladně suchou čistou bavlněnou utěrkou a dáme do rozehřáté trouby místo dýně péct na 20-30 min. do měkka a aby trošku zhnědl na povrchu.

Na dvou lžičkách oleje orestujeme připravený sojový granulát, přidáme oregáno, česnek, sůl, nakrájené olivy a sušená rajčata. Restujeme 10-15 min. a pak přilijeme rajčata v konzervě a trochu vody z oliv. Restujeme dalších 10 min. a nakonec dochutíme sojovou omáčkou.

Dužinu z dýně vydlabeme vidličkou a jemně rozebereme, aby se rozpadla na špagetky. Pak jí orestujeme na zbylých dvou lžičkách oleje a lehce posolíme.

Avokádo rozmačkáme vidličkou a dochutíme citrónovou šťávou.

Lilek rozložíme dokola na talíře, doprostřed rozprostřeme špagetky z dýně na které navrstvíme sojovo-rajčatovou směs a nakonec dáme na vrch avokádo.

Nutriční hodnoty – 1 porce

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

2125 / 506

34

49

22

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>