• Domů  / 
  • Obědy
  •  /  Fazolový guláš s celozrnným knedlíkem

Fazolový guláš s celozrnným knedlíkem

Odlehčená verze české klasiky bez masa.

Porcí 6-8 (knedlíky asi zbydou), dobra přípravy včetně kynutí a vaření knedlíků 2 hodiny

Guláš

  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 červená paprika
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 PL olivového oleje
  • 1 balení sojových kostek
  • 2 čl maďarské papriky (gulášové)
  • 3 čl sirupu (agave, kukuřičný)
  • 2 PL sojové omáčky​

Knedlíky

  • 250ml sojového mléka
  • 200g hrubé pšeničné mouky
  • 300g celozrnné špaldové mouky
  • 1 čl soli
  • 1/2 droždí
  • 1 čl cukru
  • 2 PL lněného semínka
  • 1 celozrnný rohlík​

Nejprve zaděláme na knedlíky. Do vlažného mléka zamícháme cukr a lněné semínko, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Já používám Domácí pekárnu na hnětení a kynutí. Je to skvělí pomocník, knedlíky máte skoro bez práce. Dospod nádoby dáte kvásek, sůl, přisypete obě mouky na nakoec přidáte na kostičky nakrájený rohlík a zapnete program těsto. Pokud pekárnu nemáte dejte si mouky, pokrájený rohlík a sůl do mísy, promíchejte, udělejte uprostřed důlek a do něj vlijte kvásek. Dobře prohněťe a dejte na teplé místo vykynout na dvojnásobek objemu.

Jdeme na guláš! Sojové kostky uvaříme dle návodu na obalu. Nasekanou cibuli osmažíme na oleji dozlatova společně s paprikou nakrájenou na proužky, přidáme prolisovaný česnek, koření a ještě 2 minuty restujeme. Přidáme rajčata, fazole, uvařené sojové kostky a prohřejeme. Dochutíme sojovkou, sirupem, případně kečupem. Kdo má rád omáčku hustější a krémovější, můžu před dochucováním přidat dvě polévkové lžíce mouky rozmíchané v polovině šálku vody.

Z vykynutého těsta udělejte na pomoučněné ploše tři šišky. Do velkého hrnce si dejte na dno vodu a napařovák. Vody dejte co nejvíc, ale zase ne tolik, aby se knedlíky namočily. Když se voda začne vařit. Dejte přes napařovák čistou utěrku a na ní 1-2 šišky knedlíků. Přiklopte poklicí a přehoďte přes ní cípy utěrky. Vařte na středním plamenu 20 minut. Poté knedlíky opatrně vyndejte a nakrájejte nití, drátkem nebo kráječem na knedlíky. Tahle fáze mě moc nebaví, takže šišku knedlíku jen přepůlím po uvaření, aby se vevnitř nezdrcl, nakrájím jen co zrovna budeme jíst a zbytek dám do přiklopené mísy do lednice. Vychladlé knedlíky se pak dají ukrojit i nožem, takže si vždycky ukrojíme jen kolik zrovna chceme. Druhý den knedlíky zase ohřejte na páře. Stejný proces opakujte i s druhou várkou knedlíků a nezapomeňte přilít vodu, aby se Vám neodpařila. Já tu dělám chytrou a skoro vždycky na to zapomenu a pak smrdí celý být 🙂

Knedlíky podávejte s gulášem a nechtě si šmakovat 😉

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>