Dýňové sladko-pálivé kari

Dýňová sezóna je pořád v plném proudu. Jestli jste se ještě nestihli rozkoukat a pořád pro vás ta velká oranžová věc představuje neznámý objekt, mám tady pro vás jeden skvělý tip, jak se s ní skamarádit. Moje určitě nejoblíbenější je dýně Hokkaido. Kterou právě budeme potřebovat pro tento recept. Ten se řadí do mých top 10 oblíbených jídel. Je jednoduchý, udělám ho vždy velký hrnec a jíme ho tři dny. Snadno se dá dohřát a chutná jako z té nejvytříbenější restaurace. Zahrabte už recept na otřepanou dýňovou polévku. To už je klišé! Zkuste něco šmrncovnějšího a exotičtějšího 😉

dynove-sladko-palive-kari-s-ryzi

Porcí 6, příprava 20 minut, vaření 30-40 minut

  • 1 kg dýně Hokkaido
  • 1 zelená paprika
  • 2 červené papriky
  • 180 g fazolek
  • 2 cibule
  • 1 PL oleje
  • 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
  • 80 g oloupaných (pražených) arašídů
  • 2 PL indického kari
  • 1 PL skořice
  • 1/2 čl chilli
  • 1,5 čl soli

Vezmeme si velkou wok pánev. Cibuli nakrájíme najemno a podusíme v troše vody do měkka. Přidáme lžíci oleje a jemně opečeme dozlatova. Přidáme nakrájené papriky a fazolky. Papriky nechávám na větší kusy. Chvíli restujeme a mícháme. Poté přidáme sůl a koření a ještě 2 minuty mícháme. Přilijeme kokosové mléko, přiklopíme poklicí a necháme přijít k varu. Dýni si předem rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na měsíčky. Taky nechávám klidně větší kusy, v tomhle jídle je to dobré a máte méně práce. Vařením se pak dýně stejně trochu rozpadne. Slupku neloupeme!

Nyní přidáme do pánve i dýni, promícháme a necháme pod poklicí na mírném plameni dojít, až změkne všechna zelenina. Ale pozor, nerozvařit. Dýně směs i krásně zahustí. Nakonec vmícháme arašídy, případně dosolíme anebo ještě přidáme kari dle chuti. Podáváme s rýží. Nejlépe jasmínovou či basmati.

Nutriční hodnoty – 100 g

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

520 / 123

7,7

11

7,8

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • hanka88 napsal:

    Miluji toto jídlo 🙂 Poslední dobou jej vařím každou chvíli, mňááám.

  • Tunde napsal:

    Dobrý den,

    Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku http://www.mytaste.cz kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 100 000 posbíraných receptů. Každým dnem narůstá návštevnoť strany.
    Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

    Mytaste.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny. Pokud se zaregistrujete přidáte si i náš widget, my budeme každý týden publikovat recepty z vaší stránky na našem facebooku.

    V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

    S pozdravem,
    Tunde
    info@mytaste.cz


  • >