• Domů  / 
  • Obědy
  •  /  Čočkové karbanátky s řepou a mrkví

Čočkové karbanátky s řepou a mrkví

Trošku náročnější jídlo na přípravu, ale výborné! Takže stojí za to vyzkoušet. Hodí se jako nedělní oběd.

Porce 4, příprava 30 minut, vaření, pečení 40 minut

Karbanátky

  • ​150g hnědé čočky
  • 100g mrkve
  • 100g červené řepy
  • 50g cizrnky (hrášky)
  • 50g cibule
  • hrst nasekané petželky
  • 1 čl soli
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření

Čočku si předem namočíme minimálně na 4 hodiny do studené vody. Poté jí propláchneme, dáme do hrnce s bobkovým listem a novým kořením a zalijeme vodou, aby byla ponořená asi 2 cm. Vaříme pod pokličkou doměkka. Pokud bude ještě zatvrdlá a voda se odpaří, po troškách přiléváme horkou vodu. Po uvaření vyndáme koření a necháme vychladnout.

Mezitím si nastrouháme na jemno mrkev a červenou řepu, nasekáme cibuli a petrželku na jemno a smícháme v míse. Předehřejeme si troubu na 180. Vychladnou čočku rozmixujeme a promícháme s připravenou zeleninou, cizrnkou a solí. Vlhkýma rukama tvarujeme karbanátky a lehce obalíme v cizrnce. Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě 30-40 minut. V polovině pečení obrátíme. Jako příloha jsou vynikající zámecké brambůrky s brokolicí a česneková tofu-kešu majonéza viz recept níže. Nezapomeňte na čerstvou zeleninku.

Tofu-kešu majonéza

  • 100g kešu
  • 150g měkkého hedvábného tofu (Mori-nu červené)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čl soli
  • 3 PL citrónové šťávy
  • 1 čl dijonské hořčice
  • 1/4 lžičky cibulového prášku​

Umixujte dohladka a skladujte ve skleněné nádobě v ledničce až 5 dní.

Nutriční hodnoty – karbanátky (100 g)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

476 / 113

5,9

14,7

3,4

Nutriční hodnoty – zámecké brambory s brokolicí (100 g)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

429 / 102

3

17,2

0,3

Nutriční hodnoty – česnekový dressing (100 g)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

878 / 209

10,6

11,2

13,5

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Terezka napsal:

    Neměla jsem petrželku a cizrnku nahradila kukuřičnou moukou a byly i tak skvělé. 🙂


  • >