Cizrnový segedýn

Tohle jídlo jsem nazvala segedýn i když má od toho klasického receptu celkem daleko. Ale uvidíte, že až si ho uvaříte, na ten český segedýn si také jistě vzpomenete 🙂

A tenhle mi přijde ještě mnohem lepší! A co víc, je také mnohem zdravější. Taky už jen proto, že ho nebudeme podávat s kynutým knedlíkem, ale mojí oblíbenou přílohou – rýžo-quinoou 🙂

Je už skoro trapné se opakovat, ale samozřejmě bude obsahovat velké množství bílkovin. U mých receptů už to asi ani jinak nejde 🙂

Tak ať chutná a svaly rostou!

4-6 porcí, příprava 20 minut, vaření 1 hodina 15 minut

  • 320 g cizrny
  • 2 PL kokosového oleje​
  • 200 g cibule
  • 200 g rajčat
  • 300 g hlávkového zelí
  • 200g kysaného zelí
  • 5 stroužků česneku
  • 1,5 cm oloupaného zázvoru
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 800ml sojového mléka
  • 1 čl majoránky
  • 1 čl sladké papriky
  • 100g arašídového másla
  • 5 PL jablečného octa
  • 2 PL celozrnné špaldové mouky
  • 280g bílé rýže basmati
  • 280g quinoi

Cizrnu přes noc namočíme do vody. Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme olej, na kterém osmahneme na jemno nakrájenou cibulku. Po chvíli přidáme česnek, namočenou cizrnu, nakrouhané zelí a nastrouhaný zázvor. Promícháme a na mírném plamenu restujeme 5 minut.

Dále přidáme koření, kysané zelí, nakrájená rajčata a 600ml sojového mléka. Přiklopíme poklicí a vaříme na mírném plameni přibližně 1 hodinu do změknutí zelí a cizrny.

Mezitím si uvaříme rýži společně s quinoou v jednom hrnci. Stačí přidat 1,5 násobek vody, sůl a vařit cca 12 minut. Pak nechat pod pokličkou dojít.

Před posledními 20 minutami vaření segedýnu přidáme zbytek mléka, ve kterém jsme rozmíchali mouku a arašídové máslo. Promíchávejte, aby se vám směs nepřipalovala. v případě potřeby přidejte ještě trochu mléka/vody.

Nakonec vmícháme sojovou omáčku, jablečný ocet a případně ještě dochutíme nebo dosolíme podle libosti.

Nutriční hodnoty – 100 g

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

617 / 147

7,6

4,6

1,6

Původní recept z časopisu Dobroty.

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Kacka napsal:

    Prosím přidat do programu jídelníčku:-))

  • PetraD napsal:

    Dobrý den, ráda bych se u Vás zaregistrovala a čerpala inspiraci z receptů. Nejde mi však odkaz na registraci. Jak se dá postupovat? Děkuji. Petra

    • Katka B. napsal:

      Dobrý den, Petro, články jsou zablokované a pracujeme průběžné na jejich odblokaci. Buďte, prosím, trpělivá. Díky 🙂

  • bizzy napsal:

    Cizrnu miluju a jinej, než tenhle segedín už nikdy nechci…je super 🙂


  • >