Barbecue špízy s quinoou

Výborný lehký oběd plný bílkovin. Barbecue omáčka nemá chybu. Vynalezla jsem jí úplně náhodou 🙂

Porce 3, příprava 30 minut, pečení, vaření 30 – 40 minut

Špíz

  • ​1 tempeh natural
  • 1 balení seitanu speciál
  • červená řepa
  • žlutá paprika
  • červená paprika
  • cibule
  • cuketa
  • mrkev

Omáčka

  • 2 stroužky česneku
  • 1/3 hrnku kečupu
  • 6 sušených meruněk (soft, DM)
  • 3 PL sojové omáčky
  • 2 PL sezamového nebo slunečnicového oleje​
  • 180g quinoii

Předehřejeme si troubu na 190. Řepu nakrájíme na kostky, papriky na větší kousky, mrkev a cuketu diagonálně a cibuli rozčtvrtíme. Tempeh také nakrájíme na větší kostky a kousky seitanu přepůlíme. Vše napícháme střídavě a intuitivně na grilovací jehly nebo dřevěné špejle (moc nepřemýšlejte nad systémem pořadí, trvá to pak dlouho 🙂 ). Lehce posolíme. Připravíme si omáčku: Všechny ingredience vložíme do menší misky a tyčovým mixérem umixujeme dohladka. Špízy důkladně potřeme omáčkou vložíme do pekáčku lehce vytřeného olejem a pečeme/grilujeme do změknutí zeleniny. Hlídejte, aby se špízy nespálily a občas je obraťte. Můžete také použít gril. Mezitím, co se dělají špízy, uvařte quinou dle návodu na obalu. Podívejte s čerstvou zeleninkou. Pokud Vám zbyla nějaká omáčka, napatlejte jí ještě na špízy na talíři, té není nikdy dost!

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>