Alfova fazolová bašta

Fazole a další luštěniny by měly zastupovat významnou část veganského jídelníčku, zvláště pokud se snažíte zvýšit příjem bílkovin pro budování svalstva. Obecně ale obsahují kvalitní sacharidy a bílkoviny, minimum tuku a velké množství vlákniny. Připadají Vám ale fazole jako jídlo bez vůně a zápachu a nevíte, jak je upravovat? Tenhle jednoduchý recept Vás jistě potěší. Vypadá krásně, dílky růžovo-oranžové omáčce a chutná ještě lépe. Bílé fazole v jemné rajčatovo-smetanové omáčce si zamilujete. Navíc se k nim hodí téměř každá příloha – celozrnná rýže, těstoviny, polentový knedlík a nebo si je můžete dát jen tak s chlebem.

Porcí 6 – 8, příprava 40 minut

  • 3 plechovky bílých fazolí (nebo 700g vařených)
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 2 ovesné smetany
  • 3 PL špaldové celozrnné mouky
  • 3 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 PL lahůdkového droždí
  • 3 PL sojové omáčky
  • 3 čl tymiánu
  • 4 PL oleje na smažení
  • sůl​

Na oleji osmažte cibulku aby zesklovatěla. Přidejte rajčata i se šťávou, prolisovaný česnek, tymián a smetanu ve které jste rozmíchali mouku. Povařte 10 minut. Přidejte fazole, prohřejte a dochuťte lahůdkovým droždím, sojovkou a dosolte. Podávejte s přílohou dle Vaší chuti. Ještě lépe chutná omáčka druhý den.

Zanechte komentář: