Africký guláš

Chladné počasí přímo vybízí k vaření teplých zahřívacích jídel. Tohle je rozhodně jedním z nich. Teplá pikantní omáčka se zeleninou, bramborami a "masovými" kousky tvoří ideální souhru. Šmrncovní chuť dodají arašídy a koření, které plní i zahřívající funkci – česnek, zázvor a chilli. Ty vypálí všechny bacily, které by se pokoušely vás napadnout.

Jídla z jednoho hrnce mají taky obrovskou výhodu, že jsou jednoduchá a ušetří vám čas a práci s mytím nádobí.

4 porce, příprava včetně vaření 50 minut

  • 160g červené cibule
  • 1 PL oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cm oloupaného zázvoru
  • 20g lahůdkového droždí
  • 50g tmavého misa
  • 100g instantního seitanu
  • 1 chilli paprička
  • 150g červené papriky
  • 600g brambor (polovinu možno nahradit batáty)
  • 400g krájených rajčat v konzervě
  • 1,5 hrnku zeleninového vývaru
  • 50g arašídů
  • 200g mraženého hrášku
  • 220g červených fazolí
  • hrst čerstvého špenátu

Cibuli nasekáme na jemno a ve velké pánvi ji podusíme. Na jedné lžíci oleje ji zlehka orestujeme. Mezitím si připravíme "masíčko". V jedné míse smícháme suchý seitan, lahůdkové droždí a přidáme miso. Zalijeme 100ml vody a důkladně vše prohněteme. Těsto natrháme na malé kostky a přihodíme je k cibulce. 5 minut opékáme a jednotlivé kousky oddělujeme, pokud se nám k sobě budou lepit. Přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a ještě 2 minutky restujeme.

Do pánve přidáme oloupané a nakrájené brambory, papriku na kostičky, pokrájenou chilli papričku a hrášek. Zalijeme rajčatovou konzervou, zeleninovým vývarem a pod pokličkou vaříme do změknutí brambor. Ke konci vaření přidáme fazole, pokrájený špenát a na jemno rozemleté arašídy. Povaříme ještě 3 minuty a máme hotovo!

Nutriční hodnoty – 100 g

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

718 / 171

13,8

22,6

2,7

Zanechte komentář: