Plátkový kešu sýr

Taky už občas nevíte, co do chleba na svačinu do práce nebo třeba dětem do školy? Tofu se omrzí, luštěninové pomazánky taky nechceme jíst každý den, tak jaké jsou další možnosti? Dali byste si něco "smetanového" jako třeba sýr? Ten nemusí být nutně z mléka. V dnešním receptu vám ukážu, jak si můžete velice snadno udělat domácí sýr z oříšků. Ten pak jen nakrájíte na plátky. A už je jen na vás zda ho podáváte na obložených talířích nebo třeba mezi dva tousty do školy dětem. Všichni si zaručeně pochutnají!

Porce 5, příprava 15 minut, máčení + chladnutí 8 hodin

  • 75g kešu natural
  • 1 čl cibulového prášku
  • 1/2 čl česnekového prášku
  • 3 Pl citrónové šťávy
  • 1 Pl tahini
  • 1 malá čl dijonské hořčice
  • 15g hrnku lahůdkové droždí
  • 1/2 čl soli
  • 6g agarového prášku
  • 100 + 200 ml vody​

Kešu oříšky předem namočíme do vody přes noc nebo minimálně na 3 hodiny. Všechny ingredience kromě 200ml vody a agaru dáme do mixéru a umixujeme na hladký krém.

Připravíme si misku, do které směs následně vlijeme. Podle tvaru misky bude mít tvar i náš hotový sýr. Doporučuji tedy ploché dno a obdélníkový nebo čtvercový obvod.

Zbylou vodu přivedeme v kastrůlku k varu. Pomalu přisypáváme agar a metličkou mícháme. Stáhneme na nejmenší plamen a pod pokličkou necháme povařit dvě minuty. Nyní opět zapneme mixér, ve kterém máme připravenou směs. Spustíme ho na malé otáčky, aby sýr nestříkal všude kolem, a pomalu přilíváme rozpuštěný agar. Přiklopíme mixér víkem a spustíme na rychlé otáčky na 1 minutu.

Nyní směs ihned přelijeme do připravené nádoby a uložíme do ledničky na 5 hodin. Sýr nám mezitím krásně ztuhne. Pak už ho jen vyklopíme a krájíme na libovolné tvary. Výborně chutná s celozrnným pečivem.

Nutriční hodnoty – 100 g

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

529 / 126

4,8

5,7

10

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • momo napsal:

    Dobrý den, mám dotaz. Lze nahradit cibulový a česnekový prášek nějakým množstvím cibule a česneku čerstvého? Děkuji. Hezký den.

  • Katy B. napsal:

    Nezkoušela jsem to, ale je to asi jako byste se ptala, zda se dá nahradit koření paprika za čerstvou papriku. Myslím, že to není vhodná volba a výsledek bude dost odlišný.

  • Jitka napsal:

    Tak jsem ho konečně vyzkoušela, konzistence supr, ale ten agar mi tam zanechává docela silnou pachuť. Dělá vám to taky? Jaký kupujete? A musí ho tam být tolik? Já z toho měla fakt beton 😀 Použila jsem ten práškový od fytonu. Děkuju

    • Katy B. napsal:

      Agar používám hodně a nikdy jsem nezaznamenala, že by měl nějakou chuť. Kupuju od provita. Konzistence by měla být měkká, krémová, ale zase aby držel pohromadě, když ho naplátkujete. Beton určitě ne 😀 Ale koukám, že tam mám asi chybu. 20g je opravdu hodně. Zjistím, kde se stal error a opravím to 😉 Děkuji za upozornění!

  • KlaraMF napsal:

    Dnes jsem objevila tyto stránky a říkám si, proč jsem pořád četla jen ty cizojazyčné, když tady je to taková paráda. Hrozně mě zaujala ta houska, ta je taky domácí výroba? Recept by nebyl?;) Vypadá luxusně. Děkuji. K

    • Katy B. napsal:

      Jé, to mám radost, že se Vám mé stránky tak líbí 🙂 Jsou to toustovací žitné houstičky od značky Alnatura. Prodávají je v Globusu.

  • Katy B. napsal:

    Množství agaru je už v receptů opraveno.


  • >