Plátkový kešu sýr

Taky už občas nevíte, co do chleba na svačinu do práce nebo třeba dětem do školy? Tofu se omrzí, luštěninové pomazánky taky nechceme jíst každý den, tak jaké jsou další možnosti? Dali byste si něco "smetanového" jako třeba sýr? Ten nemusí být nutně z mléka. V dnešním receptu vám ukážu, jak si můžete velice snadno udělat domácí sýr z oříšků. Ten pak jen nakrájíte na plátky. A už je jen na vás zda ho podáváte na obložených talířích nebo třeba mezi dva tousty do školy dětem. Všichni si zaručeně pochutnají!

Porce 5, příprava 15 minut, máčení + chladnutí 8 hodin

  • 75g kešu natural
  • 1 čl cibulového prášku
  • 1/2 čl česnekového prášku
  • 3 Pl citrónové šťávy
  • 1 Pl tahini
  • 1 malá čl dijonské hořčice
  • 15g hrnku lahůdkové droždí
  • 1/2 čl soli
  • 6g agarového prášku
  • 100 + 200 ml vody​

Kešu oříšky předem namočíme do vody přes noc nebo minimálně na 3 hodiny. Všechny ingredience kromě 200ml vody a agaru dáme do mixéru a umixujeme na hladký krém.

Připravíme si misku, do které směs následně vlijeme. Podle tvaru misky bude mít tvar i náš hotový sýr. Doporučuji tedy ploché dno a obdélníkový nebo čtvercový obvod.

Zbylou vodu přivedeme v kastrůlku k varu. Pomalu přisypáváme agar a metličkou mícháme. Stáhneme na nejmenší plamen a pod pokličkou necháme povařit dvě minuty. Nyní opět zapneme mixér, ve kterém máme připravenou směs. Spustíme ho na malé otáčky, aby sýr nestříkal všude kolem, a pomalu přilíváme rozpuštěný agar. Přiklopíme mixér víkem a spustíme na rychlé otáčky na 1 minutu.

Nyní směs ihned přelijeme do připravené nádoby a uložíme do ledničky na 5 hodin. Sýr nám mezitím krásně ztuhne. Pak už ho jen vyklopíme a krájíme na libovolné tvary. Výborně chutná s celozrnným pečivem.

Nutriční hodnoty – 100 g

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

529 / 126

4,8

5,7

10

7 komentářů

Zanechte komentář: